NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

INTERJER: Ladijsko razkošje v prestolnici

INTERJER: Ladijsko razkošje v prestolnici

Deli

Za nekatere je sanjski dom lesena koča sredi zasneženega gozda, za druge sodobna vila na plaži. Za naročnika, ki živi v tem stanovanju, pa je sanjski dom preplet odprtega morja in penthouse stanovanja v nebotičniku velemesta.

Navdih za dizajn stanovanja je oblikovalka črpala iz interjerjev razkošnih jaht, ki plujejo okoli sveta in razvajajo goste v udobnem zavetju sredi odprtega morja. Zanje so značilne vgradne omare in obloge, ki zasidrajo pohištvo na svoje mesto, da ga niti najhujše neurje ne uspe premakniti.

Izbira materialov in barv je topla paleta sivih in bež odtenkov, temnega lesa in poudarkov v črni ter modri barvi, ki spominjajo na globino morja. Ob vstopu v stanovanje je popolnoma v ogledalo oblečena garderobna omara s klopjo, v kateri se skriva predal za copate – tako kot je značilno za plovila, ima tudi to stanovanje izkoriščene vse skrite kotičke prostora. Že z vhoda je mogoče opaziti veliko kuhinjo z dostopom na teraso, ki jo od jedilnice deli stena z napeljavo.

Pred začetkom projekta je oblikovalka razmišljala, da bi steno sredi prostora odstranila in tam postavila otok, a ko so se začela rušitvena dela, je ugotovila, da to ni mogoče. Tako je nastala zamisel, da bi namesto otoka pridobila dva nova kotička, ki sta zdaj ključna za funkcionalnost tako kuhinjskega kot bivalnega prostora. Kuhinja se je nekoliko skrila in pridobila dodaten pult za male gospodinjske aparate, proti jedilnici pa je ostal prostor za barsko mizo, ki je hitro postala najljubša točka za delo na računalniku.

V jedilnici je poleg jedilne in barske mize tudi velik barski pult z vinsko vitrino in steklenimi policami za kozarce, za policami pa je steklena stena, ki je ravno dovolj prepustna, da v kopalnico prepušča nekaj dnevne svetlobe in ustvarja prav poseben učinek igre svetlobe tudi, ko je zvečer v kopalnici prižgana luč. Vendar brez skrbi – osebe, ki je v kopalnici, v nobenem primeru ni mogoče videti.

Dnevni del prostora je z jedilnico sicer povezan, vendar ga fizično ločuje stopnica. Čeprav je nastala zaradi arhitekturne potrebe, je prav tako poklon ladijskemu načinu življenja v nivojih na manjši površini. V tem delu stanovanja se odpira panoramski pogled na mesto in Alpe, na sredini prostora pa stoji monolit s kaminom in televizijo. Elektronsko vodena svetila, zavese in krpanke poskrbijo za popolno prilagajanje uporabi prostora za vse priložnosti.

Tlorisna postavitev stanovanja je prej narekovala prehod iz spalnice do kopalnice preko dnevnega prostora, zato je oblikovalka ob prenovi ustvarila nov prehod in tako dodala spalnici kopalnico »en suite«, ki hkrati služi kot kopalnica za goste, vanjo pa se dostopa skozi prvotna vrata na hodniku.

Spalnico krasijo oblazinjena obloga od tal do stropa, poseben element za vgradno televizijo in predalnik z delovno mizo – vsi elementi so zasidrani in vgrajeni, da se tudi ob najvišjih valovih ne bi premaknili s svojega mesta. Spalnica ima tudi garderobno sobo, ki prostoru doda pridih razkošja.

Skozi jedkana steklena vrata se vstopa v kopalnico, ki vsebuje vse osnovne elemente, a so postavljeni v kontekst razkošnih materialov in osvetlitve. Z veliko omarico, oblečeno v ogledalo, je projektantka ta sicer majhen prostor dodatno razširila in osvetlila.

Stanovanje na skladen način odraža, da lahko tudi na manjši stanovanjski površini bivajo razkošje, eleganca in popolna funkcionalnost, ki je brezkompromisna v vsakem pogledu. Na neki način daje tudi dovoljenje za uresničitev sanj, četudi so velikopotezne in v očeh nekaterih skoraj predrzne.

Interjer: Ema Babošek – Ema Babošek Interiors

Fotografije: Max Petač

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč