NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Pasivna JUBHome hiša v Novi vasi na Blokah tričlanski družini nudi vrhunsko bivalno udobje 

Pasivna JUBHome hiša v Novi vasi na Blokah tričlanski družini nudi vrhunsko bivalno udobje 

Deli

Nova vas, ki se na Notranjskem razprostira na rodovitni ravnici v občini Bloke in spada v del območja regijskega parka Snežnik, je javnosti poznana zlasti po smučanju, jadralnem letalstvu, čistem zraku ter kulturnih znamenitostih, kot so kamniti Napoleonov most, rimski zid ter Bočkova žaga in mlin. Nekateri Bloke imenujejo tudi slovenski Tibet, saj naj bi bila tam devet mesecev zima in tri mesece mraz. V neposredni bližini Nove vasi je naselje Velike Bloke, kjer sta si na obronku vasi JUBHome hišo zgradila Marjan in Metka.

Marjan, ki je zaposlen v JUB-ovem proizvodnem obratu EPS v Novi vasi, kjer izdelujejo tudi gradbene elemente za JUBHome hiše, torej toplotno izolacijske konstrukcijske sisteme JUBHome Base, JUBHome Wall in JUBHome Roof, je med tistimi investitorji, ki prisegajo na hiše z masivno konstrukcijo, zato je bila odločitev za gradnjo pasivne JUBHome hiše dobro premišljena in zaradi izkazanega zaupanja družbi JUB tudi razmeroma hitra. Z Metko sta po dveh letih iskanja primernega zemljišča v letu 2017 našla idilično, s soncem obsijano parcelo na obronku naselja, s prečudovitim razgledom na zeleno okolico. Za svoj bodoči dom sta izbrala tipsko hišo JUBHome Classic, ki je s skupno kvadraturo 127 m² v dveh etažah idealna za tričlansko gospodinjstvo. Hišo so jima v družbi JUBHome na ključ zgradili v pičlih sedmih mesecih.

Tipska hiša JUBHome Classic 127, zgrajena na ključ

Z družbo JUBHome sta se investitorja o možnostih gradnje začela pogovarjati maja 2017, iz kataloga pa za svojo izbrala standardno tipsko hišo JUBHome Classic 127: ”Ker oba prisegava na klasiko, nama je bila všeč tako kvadratura kot tudi sama oblika hiše z nadstreškom, prepričala pa so naju tudi velika okna, ki ponujajo lep razgled na okolico in nama dajejo občutek, da sva še bolj povezana z naravo,” je pojasnila Metka.

”Ker sva želela v hiši prilagoditi nekaj prostorov po svoji meri, sva se že v juniju sestala s projektantom Aljažem Šterkom iz družbe JUBHome, da bi pravočasno upoštevali in sprojektirali nekaj manjših sprememb ter za pridobitev gradbenega dovoljenja ustrezno prilagodili arhitekturni načrt hiše,” je v nadaljevanju pojasnjeval Marjan. ”Tako sva želela delno spremeniti kopalnico v zgornjem nadstropju ter povečati kopalnico v spodnjem, kjer sva kadi dodala še tuš, obenem pa smo nekoliko zmanjšali tudi tehnično sobo, v kateri se nahajajo toplotna črpalka in drugi električni, strojni in telekomunikacijski priključki. Že v poletnih mesecih smo od občine in Zavoda za varstvo kulturne dediščine uspeli pridobiti potrebna soglasja, ker pa sva se odločila za gradnjo hiše na ključ, so po najinem pooblastilu vse vloge na osnovi izdelane idejne in projektne dokumentacije na upravni enoti in drugih uradih urejali v družbi JUBHome.

Gradbeno dovoljenje sta pridobila že sredi oktobra 2017, torej v roku 6 mesecev od prvega ogleda parcele. Čeprav sta imela na izbiro tudi možnost naročila na delno zaključen ali na zunaj zaključen objekt, sta se odločila za zanju bolj racionalno gradnjo na ključ, saj sta oba v službi in časa za tovrstne aktivnosti nista imela ravno na pretek. S projektantom, ki je določil tudi lego hiše glede na osončenost parcele, sta bila oba izjemno zadovoljna, in vse je kazalo, da bo gradnja hiše stekla že v oktobru. ”Žal nam je načrte povsem prekrižalo jesensko deževje, zato smo jo preložili na pomladni čas, ko naj bi nam bilo vreme bolj naklonjeno,” je pojasnil Marjan. ”Kar smo naredili sami, je bil le izkop in nasutje tampona, od tam naprej pa so vsa gradbena dela izvajali v družbi JUBHome. Gradnja se je potem praktično začela v prvi polovici aprila 2018, objekt pa je bil zaključen konec meseca oktobra, torej v 7 mesecih, kot je bilo predvideno tudi po pogodbi. Vmesni čas sva  izkoristila za nakup potrebne notranje opreme in pohištva, za vse ostalo pa je poskrbel izvajalec JUBHome – od gradnje z elementi JUBHome do prezračevanja, talnega gretja, vgradnje talnih oblog in keramike ter sanitarne opreme, ki sva jo izbrala sama. V hišo smo se vselili v začetku decembra, prvič pa smo z družino v hiši prespali na Miklavžev večer 2018, kar nam bo za vedno ostalo v spominu.”

Dilema: klasična nizkoenergijska ali pasivna JUBHome hiša?

Ko sta se Marjan in Metka odločala, kakšno hišo bi imela, sta preračunavala različne variante in se odločala med klasično nizkoenergijsko in pasivno hišo. Ugotovila sta, da je zaradi izredno kvalitetne gradnje z ICF sistemom razlika v ceni minimalna in sta zato raje izbrala pasivni standard, na podlagi vloge družbe JUBHome pa na ta račun pridobila še subvencijo Eko sklada.

Objekt za ogrevanje koristi klasično toplotno črpalko zrak-voda, in ker so v bivalnih prostorih namestili talno gretje kot nizko temperaturni sistem ogrevanja, v hiši ni nobenega radiatorja. ”V vseh prostorih imamo enako temperaturo, nastavljeno na 21 °C. V dnevni sobi občasno uporabljava tudi kaminsko peč, in ker v osnovi hiša ni imela dimnika, so tudi v tem primeru upoštevali najine želje. Oba imava boljši občutek, če je na voljo še kak nadomestni toplotni vir, saj smo na Blokah, kjer je v povprečju pozimi kar hladno. Zeblo nas zagotovo ne bo, saj s kaminsko pečjo lahko ob odprtih vratih hitro segrejemo tudi zgornje prostore. Verjetno bova nabavila tudi agregat, če bi se zgodilo, da nam zmanjka elektrike, saj imamo vgrajeno vso potrebno napeljavo. Ker pasivni standard predvideva obvezno prezračevanje z rekuperacijo, v prostore pridobimo svež zrak brez izgube toplote, kar nam povečuje udobje bivanja,” še razlaga Marjan in dodaja: ”Danes v hiši, kjer živimo že skoraj štiri leta, ne vidim prav nobene pomanjkljivosti, saj so v družbi JUBHome masivno hišo, zgrajeno z ICF sistemom, ob našem odličnem sodelovanju izvedli čisto po naši meri. Vsi prostori so izjemno funkcionalno razvrščeni in tudi optimalno izkoriščeni. To velja tudi za tehnični prostor, ki za vse strojne in elektro instalacije ter druge priključke niti ne potrebuje večje kvadrature, kot bi to veljalo za klasično kurilnico s cisterno. Prav to bi moral upoštevati vsak investitor, saj ima vsak tako porabljen kvadratni meter tudi svojo ceno.”

Za dobro izoliran objekt tudi nizki stroški za energijo

 Na zadnje vprašanje, kakšne mesečne stroške imata za električno energijo, sta lastnika odgovorila: ”Presenečena sva bila, kako nizek je strošek za električno energijo, saj mesečno za celo hišo plačujeva povprečno 60 evrov, torej za ogrevanje, razsvetljevanje, kuhanje in ostalo. V stanovanju, kjer sva bivala prej, je znašal ta strošek brez ogrevanja mesečno okoli 43 evrov, na manjši kvadraturi pa smo se ogrevali s centralno pečjo na kurilno olje. V pritličju ima zdaj naša hiša 63 m² in v zgornji etaži 64 m² neto površin, torej skupaj 127 m², zato sva tudi v tem pogledu glede nizkih stroškov obratovanja in vzdrževanja z JUBHome hišo zelo zadovoljna. Porabo električne energije si, odkar smo vseljeni, vestno beleživa vsak mesec, podatke za analitično preverjanje pa na njihovo željo posredujeva tudi družbi JUBHome. Po tehtnem razmisleku se za vgradnjo sončne elektrarne na streho hiše nisva odločila, saj naložba v višini okoli 7 tisoč evrov ali več prav zaradi nizkih mesečnih stroškov za elektriko niti ne bi bila ekonomsko smotrna.”   

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč