NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

59. umetniški bienale v Benetkah

59. umetniški bienale v Benetkah

Deli

V Benetkah si je še do 27. novembra moč ogledati znameniti bienale, svetovno priznano razstavo na področju raznovrstnih vej umetnosti.

La Biennale di Venezia je bil ustanovljen leta 1895 in je danes priznan kot ena najprestižnejših kulturnih ustanov. Bienale, ki stoji v ospredju raziskav in promocije novih trendov sodobne umetnosti, organizira razstave in raziskave v vseh svojih specifičnih oddelkih: umetnost (1895), arhitektura (1980), film (1932), ples (1999), glasba (1930) in gledališče (1934). Njegova zgodovina je dokumentirana v Zgodovinskem arhivu sodobne umetnosti (ASAC), ki je bil v zadnjih letih popolnoma prenovljen.

Od leta 1998 Likovni bienale in Arhitekturni bienale nista več le razstavi, organizirani s prispevkom nacionalnih paviljonov, temveč temeljita na treh stebrih:

  · Razstave nacionalnih paviljonov, vsak s svojim kustosom in projektom

  · Mednarodna razstava kustosa bienala, izbranega posebej za to nalogo

  · Stranski dogodki, ki jih potrdi kustos bienala

Ta razstavni model je privedel do pluralizma izrazov: da bi jih lahko sprejeli, so razstavni prostori zrasli za strateške potrebe. Umetniški bienale je bil priznan kot vodilni svetovni dogodek na področju razstav sodobne umetnosti, število sodelujočih držav pa se je povečalo z 59 (leta 1999) na 86 leta 2017.

Še dobra dva meseca si lahko ogledamo kaj so za ta edinstven dogodek pripravile sodelujoče države.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč