NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Intervju: Moonchild snowboards

Intervju: Moonchild snowboards

Deli

Jure Sodja, gonilna sila in ustanovitelj znamke Moonchild Snowboards, je s svojimi inovativnimi dizajni očaral mnoge ljubitelje deskanja na snegu. Že od leta 2014 navdušuje z deskami v obliki sladoledov in kuhinjskih pripomočkov ter tudi z bolj običajnimi, a vseeno vrhunsko oblikovanimi kosi.

Kaj vas je vodilo na samostojno podjetniško pot?

Snežne deske sem začel izdelovati, ko sem se pred nekaj leti vprašal, kaj bi delal v življenju, če denar ne bi bil ovira. Čisto slučajno sem takrat dobil zaposlitev kot razvijalec snežnih desk v Elanu. Mislil sem, da bo to moja sanjska služba, vendar sem jo po prvem mesecu pustil. Sam sem namreč želel izdelovati snežne deske malo drugače in točno tako, kot si sem si jih zamislil. To pa je v tako velikem podjetju težko. Po skoraj enoletnem prebiranju literature sem 1. decembra 2015 izdelal svojo prvo snežno desko. Takrat sem vedel, da ni več poti nazaj. Vsekakor pa se nisem zavedal, koliko dela in odrekanja je potrebno, ko začneš nekaj izdelovati iz nič in graditi na novi znamki.

Kako poteka vaš ustvarjalni proces?

Prototipe in poskusne snežne deske izdelujem sam. Ročno nikoli nisem izdelal dveh enakih snežnih desk, in sicer iz dveh razlogov. Če bi izdeloval desko, kakršno sem že naredil, me v procesu nič ne bi gnalo naprej in pri delu bi se dolgočasil. Še pomembnejše pa je, da ima vsaka snežna deska drugačno obliko, zato se vedno naučim nekaj novega o voznih lastnostih, ki so pretežno pogojene z njeno obliko. In v tem je razvoj.

Navdih za novo obliko po navadi dobim iz zunanjega sveta. Najprej jo narišem kot 3D-model, potem tloris natisnem na papir in ga prerišem na leseno sredico. To izrežem in uporabim kot osnovo za novo desko.

Kakšne materiale uporabljate za svoje snežne deske? Ali se razlikujejo od standardnih na trgu?

Pri ročno izdelanih deskah uporabljam standardne materiale, ki se uporabljajo v industriji snežnih desk, le da namesto zgornje plastične obloge uporabim bambusov furnir, kar jim da bolj organski videz.

Zakaj ste se odločili za poslovno partnerstvo z Marucusom Montgomeryjem? Ali je to sodelovanje spremenilo vaš način dela?

Pred nekaj leti sem se povezal še z enim izdelovalcem snežnih desk, Švedom Marcusom Montgomeryjem. Pred tem je izkušnje nabiral v svetovno najnapredni tovarni snežnih desk Capita Mothership v Avstriji.

Sprva sva načrtovala, da bova delala samo ročno izdelane snežne deske po naročilu kupcev, a sva kmalu ugotovila, da je trg premajhen in da to ni donosna dejavnost. Zato sva vpeljala produkcijske snežne deske, ki se zdaj izdelujejo v dveh različnih tovarnah, ki izdelujeta deske tudi za druge znamke.

To pomeni, da sam še vedno lahko uživam z eskperimentiranjem novih oblik in s prototipi. Tiste oblike, ki se izkažejo za najboljše, izdelamo serijsko v eni izmed tovarn.

Kakšne načrte imate za prihodnost znamke Moonchild Snowboards?


Načrti za prihodnost znamke so še naprej izdelovati unikatne snežne deske, ki se odlično izkažejo v nepluženem snegu in na urejenih progah. Še naprej bomo sodelovali s svetovno znanimi deskarji na snegu in ljudmi iz industrije snežnih desk ter povezovali določene skupine deskarjev. 

Moji osebni načrti pa vključujejo razvoj čim več različnih in uporabnih oblik snežnih desk, s čimer bi vsaj malo pripomogel k razvoju industrije snežnih desk. Seveda pa si ob tem želim tudi, da bi navdušil čim več ljudi, da bi se začeli ukvarjati s tistim, kar jih najbolj veseli.

Fotografije: osebni arhiv

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč