NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Medgeneracijski center Vezenine Bled

Tags: , ,

Medgeneracijski center Vezenine Bled

Deli

Medgeneracijski center Vezenine Bled je letos zgrajeni objekt, ki se nahaja na območju Seliš na Bledu in je zasnovan kot večnamenski center za kulturne ter družabne dejavnosti občine Bled.

Zasnova fasadne opne objekta, v katerem je v pritličju tudi stalna postavitev razstave na temo vezenin, je z abstrakcijo vezenine v perforiranem fasadnem vzorcu poklon tovarni Vezenine Bled, ki je nekoč stala na tej lokaciji.

Objekt je zasnovan kot ekološko in trajnostno naravnana, skoraj nič energijska stavba, ki se ogreva s toplotno črpalko voda-voda je in skoraj v celoti grajena iz lesnih materialov ter materialov mineralnega izvora. Konstrukcija je izvedena iz križno lepljenih lesenih plošč, izolacija je iz lesnih vlaken. Temu sledi tudi zasnova lesene fasade iz desk sibirskega macesna. Uporaba lesa se odraža tako v zunanji podobi objekta kot tudi v notranjosti, kjer prisotnost naravnih materialov vzpostavlja prijeten ambient.

Programska vsebina je zasnovana kot sklop multifunkcionalnih prostorov, ki omogočajo različne kulturne, družabne in izobraževalne dejavnosti. V pritličju so ob centralno umeščeni avli trodelna večnamenska dvorana in družabni prostori.

V prvem nadstropju so ob osrednjem galerijskem prostoru nanizane različne vsebine: manjša vadbena dvorana, klubski prostori, namenjeni druženju, kuhinja za kuharske tečaje, pisarniški prostori in računalniška učilnica. V drugem nadstropju se nahaja knjižnica z veliko zunanjo teraso.

Zunanjo ureditev odlikuje manjši vhodni trg ob ulici in na zadnji strani objekta ploščad, navezana na otroško igrišče in parkovno ureditev. Objekt je v arhitekturni podobi z vedutami, ki omogočajo poglede na dejavnosti v objektu, in v funkcionalni zasnovi odprt prostor srečevanja in povezovanja.

Arhitektura: Mojca Gužič Trplan, univ. dipl. inž. arh. in Gregor Trplan, univ. dipl. inž. arh.

Fotografije: arhiv biroja in Miran Kambič

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč