NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Ob toči dvignemo ali spustimo zunanje žaluzije?

Ob toči dvignemo ali spustimo zunanje žaluzije?

Deli

Toča, če so zrna dovolj velika, bo poškodovala tako žaluzije kot okna in stekla v njih.

Resnost poškodb je pa je odvisna tudi od kota pod katerim pade toča na površino in odpornosti posameznega materiala. Okna z žaluzijami ali roletami pred udarci toče pogosto ščitijo strešni napušči. Da bi jih toča poškodovala mora padati pod točno določenim kotom in dovolj velika mora biti. Če napuščev ni, imajo zrna toče veliko lažjo pot do žaluzij ali stekel, če ta niso zaščitena z žaluzijami. Torej je vprašanje, ali toči izpostaviti žaluzije oziroma rolete ali stekla, bolj kot ne odvisno od tega, kaj nas bolj ogroža, kaj bomo težje popravili in katero popravilo bo dražje. Zadnje je pomembno predvsem, če hiše ali stanovanja nimamo zavarovanega.

V času toče okna zastrite z žaluzijami ali roletami

Proizvajalci oken in tudi zavarovalnice priporočajo, da v času, ko pada toča, še posebej, če je ta velika, okna zastremo z žaluzijami ali roletami. Najbolje je, da jih popolnoma spustimo in pri žaluzijah lamele postavimo v vertikalni položaj. Tudi če imamo na oknih rolete ali polkna, jih je treba spustiti oziroma tesno zapreti. Toča bo žaluzije ali rolete lahko poškodovala, na njih se bodo poznale udrtine, če je bila res velika in padala pod primernim kotom, pa lahko posamezne lamele, iz katerih so sestavljene žaluzije tudi preluknja oziroma razbije, enako velja za rolete.

Okna z žaluzijami ali roletami pred udarci toče pogosto ščitijo strešni napušči. Da bi jih toča poškodovala mora padati pod točno določenim kotom in dovolj velika mora biti.

Žaluzije je lažje popraviti kot okna, vendar kot pravijo proizvajalci žaluzij, je te običajno precej preprosto popraviti. Zamenjajo lahko le posamezne poškodovane lamele in na novo napeljejo vrvico. Le v primeru, ko je večina lamel poškodovanih, je smiselno zamenjati žaluzije v celoti. Če toča poškoduje rolete, pa je treba te običajno zamenjati.

Koliko lahko toča poškoduje okna, predvsem pa zasteklitev, je odvisno od tega, kakšna stekla so vgrajena. Običajna stekla v oknih namreč niso odporna na udarce toče, zato jih ta lahko precej poškoduje. Lahko jih preluknja, v najslabšem primeru pa se bodo stekla povsem razbila in sesula, kar je nevarno tudi za stanovalce.  Na točo so veliko bolj odporna kaljena ali posebna varnostna stekla Sposobna so prenesti večje udarce in zato tudi večja zrna toča. To potrjujejo strešna okna, ki so toči še veliko bolj izpostavljena kot klasična, vgrajena v obodne zidove hiše. Kakovostna strešna okna imajo zato zunanjo šipo iz kaljenega stekla.

Hišo zavarujemo tudi pred točo Zavarovalnica bo škodo, ki jo je povzročila toča, izplačala tako za zunanja senčila kot za stekla. Zavarovanje za primer toče je praviloma vključeno že v osnovno zavarovanje nepremičnine.  V zadnjem času so pogosta tudi neurja, ki pa jih ne spremlja nujno tudi toča. Če gre le za močan veter, pa proizvajalci svetujejo, da žaluzije povsem dvignemo in tako preprečimo, da bi jih veter poškodoval.  Zavarovalnice priznajo, da so poškodbe na hiši ali delih hiše nastale, če je hitrost vetra presegla 62 kilometrov na uro oziroma če je veter v okolici lomil veje, podiral drevesa in če so bile poškodovane tudi okoliške dobro vzdrževane hiše. 

Zamenjava poškodovanega stekla je lahko bolj težavna oziroma zahteva več dela, kot zamenjava žaluzij ali rolet. V nekaterih primerih lahko novo steklo v okensko krilo vgradijo kar na hiši, v nekaterih pa je treba okensko krilo sneti in odpeljati k proizvajalcu, kjer vgradijo novo steklo in ga potem ponovno namestiti na okenski okvir.  Pri vprašanju ali toči izpostaviti zunanja senčila ali okna, je treba pomisliti še na en, pomemben vidik. Brez ali pa s poškodovanimi žaluzijami lahko bivamo nekaj časa, s poškodovanim, preluknjanim. počenim steklom, ali celo brez njega, ker se je zaradi toče razbilo, pa ne. Vsak dan je odveč. Če v oknih ni kaljenega ali varnostnega stekla, je toči bistveno bolj pametno izpostaviti zunanje senčilo.

Čas je bistvenega pomena, saj imajo zavarovalnice časovno omejitev vložitve zahtevkov. Najbolje je, da se obrnete na zavarovalnico po telefonu, pa tudi po e-pošti. Zavarovalniški agent se bo oglasil na vašem domu in ocenil škodo.

Kako postopati naprej?

  1. Škodo dokumentirajte in zaščitite območje poškodb

Preden se česarkoli dotaknete, naredite več fotografij vseh poškodb območja – tako notranjosti kot zunanjosti (priporočljivo tudi z raztegnjenim metrom, kjer so vidne mere – centimetri poškodbe). Dobro si je tudi kaj zapisati. Ta dokumentacija bo pomembna pri vlogi zavarovalnega zahtevka. Nato zaščitite poškodbe in odpravite možnosti nadaljnje nevarnosti.

  1. Vložite zahtevek in pridobite cene popravil

Naslednji korak je, da čim prej prijavite škodo zavarovalnici. Čas je bistvenega pomena, saj imajo zavarovalnice časovno omejitev vložitve zahtevkov. Najbolje je, da se obrnete na zavarovalnico po telefonu, pa tudi po e-pošti. Zavarovalniški agent se bo oglasil na vašem domu in ocenil škodo. Že pred njegovim obiskom je smiselno imeti okvirno ceno popravila škode.

  1. Povežite se z zaupanja vrednim izvajalcem popravil oken

Odvisno od resnosti poškodb na oknih bo izvajalec predlagal popravilo ali zamenjavo oken. Vsi pa držimo pesti, da bi bilo takih neljubih dogodkov čim manj, a glede na vremenske in podnebne spremembe, ki smo jim priča v zadnjih letih, je pametno biti pripravljen tudi na te scenarije.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč