NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Okolju prijazen športni kompleks zakoncev Obama

Okolju prijazen športni kompleks zakoncev Obama

Deli

Ena prvih stavb z ničelno porabo energije v celotnem Los Angelesu je končana in pripravljena na uporabo. Njen sodoben dizajn naznanja koncept optimistične, trajnostne popotnice za prihodnost.

Športni objekt, zgrajen na mestu prejšnjega kompleksa Rancho Cienega, obsega okrog 3700 kvadratnih metrov površine, vključujoč telovadnico z bazenom. Objekt je sestavljen iz vnaprej zgrajenih kovinskih modulov. Zunanjost sestoji iz na sušo prilagojene krajine, ki vsebuje pet različnih ekosistemov in je zasnovana v obliki mreže. Zastopane so puščave in kanjoni, obalna, medicinska in čaparalna ekologija.

Avtor objekta, ki se nahaja na križišču ulice Martina Luthra Kinga Jr. in bulvarja Obama, je arhitekturni biro SPF. Pri zasnovi se je oprl na naravno prezračevanje, vsa odpadna voda pa se ponovno uporabi. Poleg tega stavba uporablja sončno energijo s pomočjo sončnih celic, nudi polnilnice električnim vozilom in vključuje mnogo parkirišč za kolesa, s čimer spodbuja uporabo trajnostnih prevoznih sredstev.

Vse te funkcije ustvarjajo objekt z ničelno neto energijo. To pomeni, da stavba porabi le toliko energije, kot jo proizvede sama, z obnovljivimi, trajnostnimi viri. To je vedno bolj zaželena lastnost novogradenj, zato vedno več gradbenikov in arhitektov uveljavlja tovrstne principe delovanja.

Z vsakim novim, trajnostnim objektom, arhitekturno-gradbeni sektor prispeva k spremembi človekovega odnosa do okolja in ustvarjanju sveta, kjer prevladujejo trajnostni viri energije.

Fotografije: Mike Kelley, SPF Architects

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč