NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Pod črnim obokom

Pod črnim obokom

Deli

Prostori KMŠ Pisarna so bili prvi samostojni projekt dvojca Studio MIAO. Klub študentov je s selitvijo v nove prostore odprl sveže poglavje svojega delovanja: zdaj jim je omogočena večja prilagodljivost pri snovanju projektov, saj se prostor dnevno spreminja in prilagaja njihovim potrebam.

Za selitev so pridobili prostore v neposredni bližini Vetrinjskega dvora v srcu Maribora. Gre za zgodovinski objekt z obokanim notranjim prostorom, v katerem je bila prej optika, prostor pa je kar klical po temeljiti obnovi.

Sredstva so bila zelo omejena, prav tako je bilo treba upoštevati dejstvo, da gre za zgodovinski objekt, ki zahteva določeno mero občutljivosti in spoštovanja. Arhitekta sta v projekt vložila veliko iznajdljivosti, da sta lahko v okvirih omejitev ugodila vsem potrebam naročnikov.

Naročniki so namreč želeli prostor, ki bi podnevi deloval kot gostinski lokal s prostorom za študij in coworking, zvečer pa bi postal fleksibilno prizorišče za organizacijo delavnic, koncertov, potopisnih predavanj, zabave in druženja. Zato je zadnji del glavnega prostora zasnovan kot gledališka scenografija. Arhitekta sta obok oblekla v črnino, ki je najprimernejše ozadje odrskim dogodkom, hkrati pa deluje tudi kot tabla za pisanje. Na ta način služi tako večernim dogodkom kot gostinskemu delu za navedbo cen ali oglaševanje posebne ponudbe.

Poseben izziv sta bila tudi vhod v sanitarije in točilna miza, ki ju je bilo treba umestiti v isti del prostora kot oder. To je pripeljalo do inovativne rešitve: izvlečnega odra, ki se podaljša proti vhodu in omogoča večjo površino za nastopajoče, medtem ko prehoda do točilnega pulta in sanitarij ostaneta polno funkcionalna. Izvlečni oder omogoča tudi shranjevanje opreme, saj ima dva skrita predala. Tako je bil hkrati rešen tudi problem shranjevalnega prostora na omejeni kvadraturi.

V stranskem delu prostorov sta arhitekta zasnovala pisarno za vodstvo kluba in prostovoljce, zato je tja umeščena velika delovna miza, prostor pa je mogoče vizualno ločiti od prehoda v druge sanitarije z zaveso, tako da fiksna pregrada ni potrebna.

Prenova je odprla veliko izzivov, obenem pa jo je zaznamovala velika mera mladostne energije in odprtosti. V veselje vseh udeleženih je prostor uspešno zaživel, o raznovrstnosti dogajanja, ki ga gosti, pa pričajo pogoste objave na družbenih omrežjih. Sami pravijo naslednje: »Miza je dovolj velika za vse zamisli. Okolje, v katerem delamo, je prijetno, in tu so ljudje, medomrežje, tiskalnik ter kava. Vse to je Pisarna.«

Lokacija: Maribor / leto: 2017 / Zasnova: Studio MIAO, Primož Kastelic in Ana Belčič / fotografije: Luka Prijatelj

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč