NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Prelep hotel v Bovcu

Prelep hotel v Bovcu

Deli

V srcu Bovca, turističnega središča Bovškega in doline Soče, se nahaja prelep nov hotel. Obdajajo ga alpski dvatisočaki ter reki Soča in Koritnica. Nad dolino se dviga Svinjak, ki daje Bovcu prepoznavno panoramsko podobo.

Investitor Soča rafting je začetnik pri ponudbi raftinga, kanjoninga in adrenalinskih spustov po jekleni vrvi v Posočju. Hotel predstavlja dopolnitev njegove dejavnosti, saj želi strankam ponuditi tudi prenočišča.

Obliko hotela narekujejo lepi pogledi na okolico in tudi parcela. Postavljeni sta dve lameli podolgovatih pravokotnih oblik, od katerih je ena vzporedno z zahodno mejo parcele, druga pa vzporedno z vzhodno mejo parcele. V stičišču obeh lamel se tvori večji odprti prostor, ki je namenjen večvišinski vhodni avli. V pritličju se nizajo prostori javnega in tehničnega značaja, ki so funkcionalno locirani glede na smeri dostopov ter uvozov.

V prvem in drugem nadstropju se v smeri obeh lamel nizajo hotelske sobe s sodobnejšo notranjo zasnovo – odrto prho in umivalnikom. V vsakem nadstropju je po 10 sob, skupno število sob je 20. Vsaka soba ima tudi svojo balkonsko nišo, ki je obrnjena tako, da nudi gostom izbrane poglede na okoliško gorovje, hkrati pa lovi najugodnejšo orientacijo.

V mansardni etaži je skupni program, namenjen gostom hotela. Programsko vsebuje fitnes ter spa s servisnimi prostori in zunanjo teraso. Objekt je deloma podkleten. Kletna etaža je namenjena predvsem skladiščenju in inštalacijam.

Hotel je zasnovan kot armiranobetonska stenasta konstrukcija z dvokapno streho z različnimi nakloni. Koncept oskrbe objekta s toplotno in hladilno energijo je izdelan v skladu z maksimalno racionalizacijo porabe in izkoriščanjem obnovljivih virov energije za ogrevanje objekta. Toplotna in hladilna energija se v objektu pripravljata z dvema toplotnima črpalkama zrak-voda.

Pritličje objekta je podstavek temne barve, na katerega slonita obe etaži s hotelskimi sobami. Pritličje ima fasado s tankoslojnim ometom z zelo grobo površino. Zgornji etaži sta obdani z vertikalnimi lesenimi lamelami, ki jih občasno prekinjajo trikotne niše, obdelane s pločevino temne barve. Les je termično obdelan in premazan z zaščitnim oljnim nanosom sivih odtenkov. Tako bo objekt enakomerno sivel skozi čas. Fasadni ovoj zaznamuje uporaba naravnega materiala s toplim značajem, kot je les, ki se pojavi tudi znotraj balkonskih niš.

Mansarda oziroma strehi obeh lamel sta trikapni. Obliki objekta dodata dinamiko in abstraktno ponazarjata okoliške vrhove. Streha je opazna z vseh okoliških gora in daje objektu še privlačnejši značaj.

Videz objekta zaznamujejo elegantni sivi odtenki in velike steklene površine, ki odsevajo slikovito alpsko okolico, iz katere izstopa predvsem vrh Svinjak. Hotel se oblikovno navezuje na sosednji hotel Kanin, ki je posebnega arhitekturnega pomena, hkrati pa sobiva z okoliškimi stavbami naselja.

Lokacija: Bovec

Arhitektura: SoNo arhitekti: Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović, Nejc Batistič, Samo Radinja

Leto: 2020

Investitor: zasebni

Fotografije: Miran Kambič

Oznake: