NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Preplet lepote skozi umetnost Slovenije in Japonske

Deli

Ob 30-letnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko v  Zgodovinskem in Desnem atriju Magistrata odpirajo razstavo Prepletanje lepote: umetnost Slovenije in Japonske 2022 z deli likovnih umetnikov iz obeh držav. Razstava slovenskih in japonskih umetnikov bo na ogled v ljubljanski Mestni hiši vse do 27. julija.

Odprtje razstave bo danes ob 18.30, uro pozneje bo sledil klavirski recital japonskega pianista Tempeija Nakamure v Rdeči dvorani Magistrata.
Razstava bo na ogled do 27. julija.

Postavitev je nastala v sodelovanju japonskega veleposlaništva v Sloveniji, Mestne občine Ljubljana, Umetniške fundacije Hamano – Mecenat Kagawa in umetniške skupine Ryu, so sporočili z veleposlaništva.

Slovenska grafika na Japonskem

Skupina Ryu, ki jo vodi Tošihiro Hamano, sodeluje s slovenskimi umetniki že od leta 1980, ko je v mestu Sakaide v prefekturi Kagava razstavljala trojica slovenskih grafikov. Njihova dela so navdušila z izredno tehnično dovršenostjo in ustvarjalnostjo, s tem se je začelo plodno sodelovanje, ki danes traja že štiri desetletja. Od leta 1984, ko je Zoran Kržišnik organiziral prvo razstavo Hamana in članov skupine Ryu v Moderni galeriji v Ljubljani, je osem članov skupine študiralo na ljubljanski likovni akademiji, sledilo je še veliko skupnih razstav in gostovanj.

Jože CiuhaDrago TršarAndrej JemecBranko SuhyJožef MuhovičMatjaž PočivavšekBojan GorenecKlavdij TuttaKlementina GolijaPeter CiuhaŽiga KarižKlemen Brun, Gašper JemecEva PetričMaša Gala in Natalija Juhart Brglez so med slovenskimi umetniki, dela katerih so vključena v razstavo, iz Japonske pa razstavljajo Tošihiro HamanoTakuzo JamaučiKimiko NišioTakajuki Nagai, Nobuko Hamano in Noriaki Sangava.

Japonski umetniki na bienalu v Sloveniji

Člani skupine Ryu so večkrat sodelovali na ljubljanskem grafičnem bienalu, celotno razstavo tega bienala so leta 1988 predstavili na Japonskem. Leta 1997 so slovenski umetniki sodelovali na mednarodni grafični razstavi in simpoziju v prefekturi Kagava. Leta 2001 je Andrej Jemec ustvarjal v mestu Sakaide, kjer je razstavljal v Mestnem muzeju, slovenski umetniki več generacij so sodelovali na natečajih Sakaide Art Grand Prix in Utazu Art Award, ki jih soorganizira ta skupina.

Leta 2016 so v mestu Takamacu organizirali veliko skupno razstavo slovenskih in japonskih umetnikov, leta 2017 so člani skupine Ryu razstavljali v Gorenjskem muzeju, večkrat so sodelovali tudi na mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov v Kranju.

Oznake: