NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Slovenski arhitekti: 3biro

Slovenski arhitekti: 3biro

Deli

Kot pove že ime, je »3biro« razmeroma majhna projektna pisarna, kjer delo poteka dinamično in ves čas v ustvarjalnem neredu.

Arhitekti se projektiranja lotevajo impulzivno, z raziskovanjem in primerjanjem različnih možnih rešitev ter se držijo načel objektivnosti in prilagoditve. Pri projektiranju in gradnji enodružinskih hiš v različnih oblikah spodbujajo osnovne vrednote arhitekture, kot so skladnost, skromnost in učinkovitost, pri čemer se držijo načela manj je več.

Prizadevajo si zagotoviti čim večjo individualnost stavb v obliki, ki prispeva k urejenosti celotnega naselja in krajine. Z vsako hišo na novo ovrednotijo njeno okolico, se z njo uskladijo in jo obogatijo, tako da upoštevajo krajevne značilnosti. Nobena rešitev ni podana vnaprej, vsaka stavba je izvirna in enkratna, saj je rezultat vrste prilagoditev pogojem lokacije, funkcionalnim zahtevam, možnostim izvedbe in zahtevam naročnika.

Prilagojeno arhitekturo še posebej podpira gradnja v lesu, ki v primerjavi z drugimi gradivi zahteva spoštovanje lastnosti materiala, ki narekuje logiko gradnje in oblikovanja ter posledično tvori smiselno urejeno arhitekturo. Izbira konstrukcijskega sistema v veliki meri sovpada z osnovno idejno zasnovo in podobno kot pri tradicionalnem načinu gradnje definira in povezuje vse elemente v skladno prostorsko obliko. Prav ta poštenost v odnosu do materiala daje arhitekturi preprost in razumljiv jezik.

Hiše 3biroja so rezultat konstrukcijske in konceptualne jasnosti ter presegajo vsakdanji izraz klasičnega programa družinske hiše. Likovnost temelji na povezanosti običajno zapostavljenih pomožnih objektov, ki s hišo tvorijo skladno celoto. Funkcionalni tlorisi krožnih poti, enovitih potez, simetrij in pogledov so zaznamovani z navdihom ljudske arhitekture in transformacijo tradicionalnih elementov.

Fotografije: Miran Kambič

Portret: Jernej Kokol

Oznake:
Prejšna objava

Morda vam bo prav tako všeč