NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Verjetno teh vrst toplotnih črpalk še ne poznate. Pa bi jih morali.

Verjetno teh vrst toplotnih črpalk še ne poznate. Pa bi jih morali.

Deli

Podjetje LG že dolgo razvija in proizvaja “vse-v-enem” izvedbo oziroma tako imenovane monoblok toplotne črpalke. Zadnji razvojni dosežek LG-jevih inženirjev je izredno tiha monoblok toplotna črpalka zrak-voda LG Therma V R32 S A+++, kjer črka S pomeni “silent” in tudi “supreme”. Gre torej za eno najtišjih in eno najučinkovitejših tovrstnih toplotnih črpalk na trgu. Velja pa tudi, da so monoblok toplotne črpalke cenejše od klasičnih ločenih oziroma split sistemov, predvsem zaradi preprostejše montaže, saj nimajo plinske instalacije, zato montažo lahko opravijo tudi vodovodarji.

Naj na začetku pojasnimo, da so monoblok toplotne črpalke naprave, kjer so vsi glavni deli, kot so kompresor, izmenjevalnik toplote in uparjalnik, vgrajeni v enoti, ki se nahaja zunaj stavbe. Z ogrevalnim sistemom je povezana z vodno povezavo. Zato govorimo o vse-v-enem sistemu, za razliko od split sistemov, kjer so ti deli razdeljeni med notranjo in zunanjo enoto, ki sta povezani s plinsko (freonsko) povezavo.

Na Evropskem trgu ima povpraševanje po monoblok toplotnih črpalkah vsako let več desetodstotno rast. Samo pri LG so jih v prejšnjem letu prodali 3-krat več kot leto prej. Tudi pri nas se priljubljenost tovrstnih toplotnih črpalk z vse boljšim poznavanjem ponudbe nenehno povečuje. Pravzaprav so kljub nižji ceni s strani investitorjev (pre)večkrat prezrte, čeprav so običajno učinkovitejše kot split izvedbe toplotnih črpalk. Najbolj primerne so za ogrevanje novozgrajenih objektov in dobro toplotno izoliranih adaptacij.

LG že več kot 40 let proizvaja toplotne črpalke

Korejski gigant LG je s proizvodnjo klasičnih toplotnih črpalk začel že v zgodnjih 80-ih letih prejšnjega stoletja. Od takrat so njihove toplotne črpalke razvijali in jih tehnološko nadgrajevali tudi z različnimi inovacijami. Danes podjetje LG ponuja širok nabor toplotnih črpalk za ogrevanje in hlajenje domov ter poslovnih prostorov, ki so znane po svoji učinkovitosti in trajnosti. Svojo prvo monoblok črpalko so predstavili leta 2010 in je že takrat predstavljala izreden tehnološki preboj, ki so mu tekmeci le težko sledili. Takratna izvedba LG Therma V R410 je bila zasnovana za visoko učinkovito ogrevanje prostorov tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah.

Zadnja v seriji toplotnih črpalk LG Therma V R32 S je v Evropi in vse bolj tudi pri nas izredno priljubljena monoblok toplotna črpalka, ki je znana po svoji visoki učinkovitosti, zmogljivosti in tihem delovanju.

R1 kompresor se podpiše pod prvi in drugi “S” faktor te toplotne črpalke

LG Therma V R32 Silent uporablja inovativni inverterski R1 kompresor, ki je zelo tih in predstavlja enega glavnih razlogov, zakaj je ta toplotna črpalka tako učinkovita in zmogljiva. Inverter tehnologija se uporablja za regulacijo hitrosti kompresorja, konkretno pri tej črpalki deluje kompresor v razponu od 10 do 150 Hz.

Toplotna črpalka, ki ne bo vzrok za prepir med sosedi

Zaradi vse večje priljubljenosti toplotnih črpalk so že v kar nekaj državah predpisali, da lahko zunanje enote toplotnih črpalk v strnjenih naseljih med deseto uro zvečer in šesto uro zjutraj proizvedejo največ 35 dB(A) hrupa, kar je primerljivo s hrupom, ki ga povzroča komaj slišen šum ventilatorja na prenosnem računalniku. Samo za primerjavo, “hrup” v knjižnicah lahko doseže celo 40 dB(A).

Zanesljivo ogreva vse do zunanje temperature -25 stopinj pod ničlo

LG Therma V S se lahko pohvali s sezonskim faktorjem SCOP z vrednostjo 4,9 (A7/W35), kar jo uvršča v visok energijski razred A+++. Toplotna črpalka ima najvišjo temperaturo izstopne vode 65°C. Ogreva do zunanje temperature -25°C. 100-odstotna učinkovitost delovanja je dosežena tudi pri nizki zunanji temperaturi -15°C za ogrevano vodo do 35°C oziroma do -7 za vodo, ogreto do 55°C.

Pametni nadzor

Toplotni črpalki je serijsko priložen sodobni in uporabniško enostaven upravljavski vmesnik s 4,3-palčnim barvnim LCD zaslonom za nadzor temperature vode in zraka, ki prikazuje delovanje toplotne črpalke tudi grafično. Omogoča tudi spremljanje uporabe energije brez dodatnega vmesnika. Toplotno črpalko lahko upravljate tudi prek Wi-Fi omrežja s pametnim telefonom in nameščeno aplikacijo LG ThinQ.

Podjetje Dines d.o.o. iz Ljubljane je uvoznik in distributer toplotnih črpalk LG energijske učinkovitosti A+++ in garancijsko dobo 36 mesecev.

Več informacij na www.dines.si

Oznake: