NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

22.april: Mednarodni dan Zemlje lahko obeležite tudi doma

22.april: Mednarodni dan Zemlje lahko obeležite tudi doma

Deli

Danes praznujemo mednarodni dan Zemlje! Cilj le-tega pa je ozavestiti svetovno prebivalstvo o svoji odgovornosti do planeta, na katerem živimo.

Čeprav letos številni šolarji in drugi državljani morda ne bodo mogli sodelovati v kolektivnih čistilnih akcijah ali pri sajenju dreves, pa kljub temu obstajajo načini, kako se lahko družine vključijo in prispevajo k spremembam iz udobja lastnega doma. Predstavljamo vam pet načinov, kako lahko danes skupaj s svojimi najdražjimi sodelujete in obeležite dan Zemlje.

1. Družinski lov na zaklad

V naših domovih, okolici in lokalnih parkih je veliko lepih, naravnih stvari. Ustvarite seznam stvari iz svojega okolja ali jih poiščite. Pogovorite se o najdenih predmetih in o tem, kako prispevajo k našemu planetu. Ali se razgradijo in pomagajo reciklirati hranila nazaj v tla? Kakšno vlogo imajo v našem ekosistemu?

2. Ustvarite nov dom za svoje rastline

Po hiši poiščite predmete, ki jih lahko uporabite in vanje posadite sadike rastlin. Uporabite lahko predmete, kot so škatle za mleko, kozarci, plastenke, pnevmatike ali kar koli drugega, kar vam pride pod roke. Dodatne ideje lahko poiščete na spletu ali v knjigah. V izbrani predmet dodajte zemljo in semena ali že večjo rastlino presadite v njen novi dom.

3. Pregled gospodinjskih virov energije

Za napajanje vsega, kar imamo v hiši, uporabljamo elektriko, vodo ali zemeljski plin. Zapišite, koliko teh virov porabite mesečno, in si oglejte, kakšne prilagoditve lahko naredite, da bi zmanjšali uporabo virov energije v svojem gospodinjstvu. Po določenem obdobju zelenega vedenja se vprašajte, kako so vaša dejanja vplivala na porabo energije. Primerjajte številke.

4. Družinska obljuba za prihodnost Zemlje

Družino naj se zbere za mizo. Pogovorite se o tem, kaj bo vaša družina storila za pametnejšo rabo energije. Zapišite energijsko obljubo svoje družine in jo obesite na mesto, kjer jo bodo vsi videli, kot na primer na hladilnik.

5. Sledite ogljičnemu odtisu

Na velik papir narišite ali natisnite velik odtis. V notranjost zapišite, kako lahko zmanjšate ogljični odtis in tako pomagate Zemlji v boju za okoljsko trajnost. To lahko vključuje več hoje ali kolesarjenja, recikliranje odpadkov, zmanjšanje porabe električne energije z ugašanje luči ipd.

Potrebujete več idej? Oglejte si vodič po aktivnostih na svetovni dan Zemlje 2021 in načrtujte zanimive aktivnosti. Vodič vsebuje popoln seznam zanimivih dejavnosti, delovnih listov in uvodnih intervjujev, s katerimi lahko razpravljate o okoljski trajnosti v krogu družine in prijateljev.