NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

5 biofilnih idej za vaš dom

5 biofilnih idej za vaš dom

Deli

V zadnjih nekaj letih se je t.i. biofilno oblikovanje povzpelo v sam vrh priljubljenih besed v svetu dizajna, vendar je več kot le muha enodnevnica. Biofilno oblikovanje je praksa povezovanja ljudi in narave v pozidanih okoljih in skupnostih. Postalo je pravo gibanje, ki ga poganja potreba po povezanosti človeka z naravo. Biofilna zasnova je eden glavnih trendov letošnjega leta, o slednjih lahko več preberete v aktualni številki revije Hausbau.

V naravi pa nam ni treba uživati le na prostem, temveč jo lahko vnesemo tudi v svoj dom in s tem na dolgi rok izboljšamo svoje duševno in fizično zdravje, zvišamo produktivnost in vsesplošno srečo. Obstaja veliko preprostih načinov za udejanjanje biofilnega dizajna v vašem prostoru – od uporabe naravnih materialov, tekstur in zemeljskih barv do poudarjanja naravne svetlobe, vodnih elementov ter organskih oblik. Ne glede na to, ali svojemu prostoru dodate eno ali več, lahko katera koli od teh sprememb pozitivno vpliva na vas ter vaše splošno zdravje in srečo.

Rastline + zelenje

Najbolj očiten način dodajanja narave v svoj dom so seveda rastline. Ni treba spremeniti cele dnevne sobe v rastlinjak, da bi izkusili učinke sobnih rastlin, ki višajo serotonin – osredotočite se na kakovost namesto količino tako, da izberete rastline v skladu s svetlobnimi pogoji, ki prevladujejo pri vas doma. S tem hobijem pride tudi večja ali manjša mera odgovornosti, odvisno kako zahtevne sostanovalke izberete, ter neizbežno veselje, ko poženejo nove, zdrave poganjke.

Vizualni prikazi narave

Poznate tisti občutek globokega miru, ki ga vzbudi pogled na sončni zahod ali v soncu lesketajočo se morsko gladino? Biofilna zasnova poskuša ta občutek vnesti v interjer. Podobe narave na psiho delujejo pomirjujoče in vzpostavljajo našo povezanost z eksterierjem. Za izvedbo tega nasveta izberite navdihujočo stensko sliko, tapeto ali hišni tekstil z motivom narave.

Naravne teksture + materiali

Dotik narave v domu je lahko prisoten tudi v obliki prvinskih, surovih materialov in tekstur pohištva, tekstilov ter dodatkov. Les, kamen, bambus, protje in ratan ne zagotavljajo le otipnega zadovoljstva, ampak dodajajo temeljne elemente iz okolice vašemu interjerju.

Vir: Nakoma Stoneware

Naravna + razpršena svetloba

Izkoriščanje naravne svetlobe v prostoru je temeljno načelo biofilnega oblikovanja. Če ljubite sonce, je bogata naravna osvetlitev interjerja druga najboljša stvar, tik za zunanjim martinčkanjem. Kadar je naravna svetloba omejena, oblikovalci poiščejo rešitve v razpršeni razsvetljavi, ki imitira zunanjo, in premišljeno umestijo ogledala. Takšni triki pomagajo zapolniti svetlobne vrzeli in poustvariti dinamično svetlobo, ki jo sicer doživljamo na prostem.

Naravne + organske oblike

Ali ste vedeli, da v naravi le redko najdemo ravne črte? Zato je razumljivo, da so naravne in organske oblike ključni element biofilnih prostorov. Ne glede na to, ali se poigravate z oblikami, ki jih dobesedno vidimo v naravi – drevesa, rože, valovi – ali preprosto zamenjate trde linije za mehke, obstaja veliko načinov za eksperimentiranje s tem vidikom biofilnega oblikovanja.

Fotografije: Pinterest

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč

1 komentar