NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

5 edinstvenih projektov iz recikliranih zaščitnih mask

5 edinstvenih projektov iz recikliranih zaščitnih mask

Deli

Oblikovalci po vsem svetu s svojim delom ozaveščajo o vplivu mask za enkratno uporabo na okolje. Težko si je predstavljati, koliko smo jih zavrgli v zadnjih nekaj letih, in kljub njihovi pomembni funkciji, je ključen tudi njihov vpliv na naravo.

Samo v enem mesecu jih odvržemo približno 129 milijard po vsem svetu. Polipropilen, iz katerega so izdelane, razpade v mikroplastiko, ki nato konča v oceanih in drugih vodah, s čimer povzroča znatno škodo okolju. Nekateri oblikovalci so se tega problema lotili tako, da zavržene maske predelajo v nekaj novega.

Veil Stool, Joe Slatter

Narejen je iz več kot 4000 mask za enkratno uporabo, zbranih na ulicah Londona. Oblikovalec je s poskusom odkril, da je mogoče trislojne maske zviti v mehko prejo, nato pa to združiti v močno, trdno strukturo.

Stol Stack in Stack, Haneul Kim

Južnokorejski oblikovalec Haneul Kim je prišel na idejo, da bi maske uporabil za izdelavo stolčkov in tako ustvaril novo priložnost na področju recikliranja plastike. Vsak stolček je izdelan iz 1500 odvrženih mask, ponaša pa se z igrivim videzom, ki se poda v marsikateri interjer.

Blue Metamorphosis; Weam Baroudi, Santa Laude, Jenni Palokaj

Projekt, posvečen preoblikovanju mask v nove materiale, hkrati ozavešča uporabnike o odnosu do okolja. Iz starih mask so ustvarili številne materiale, ki se razlikujejo glede na način obdelave.

Kavč-19, Tobia Zambotti

Italijanski dizajner je želel odpadne maske spremeniti v uporaben predmet, zato je izdelal zofo, ki jo je napolnil z več kot deset tisoč maskami. Zbral jih je s pomočjo prebivalcev svojega domačega kraja.

Plašč-19, Tobia Zambotti in Aleksi Saastamoinen

Še ena inovativna stvaritev italijanskega oblikovalca, tokrat v tandemu s finskim študentom modnega oblikovanja, Aleksijem Saastamoinenom, je napihnjena jakna, napolnjena z maskami. Večina tovrstnih jaken je napolnjena s polipropilenom, kar je tudi osnovni gradnik teh zaščitnih mask. Zato sta oblikovalca dobila zamisel, da bi ta kos oblačila napolnila kar z njimi.

Vse od začetka pandemije so okoljevarstveniki opozarjali na vpliv zaščitnih mask na okolje. Oblikovalci so odkrili, da je ta zaščitni kos mogoče reciklirati, zato lahko pričakujemo še veliko tovrstnih kreativnih podvigov v prihodnosti.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč