NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

5 izjemnih zobozdravstvenih klinik

5 izjemnih zobozdravstvenih klinik

Deli

Interjer igra ključno vlogo pri našem počutju. Kakovostna zasnova je izrednega pomena tudi v zdravstvu, kjer prostor neizogibno vpliva na pacientovo dojemanje obiska zdravnika. Predstavljamo pet primerov dobre prakse, kjer so arhitekti močno prispevali k sprostitvi obiskovalcev z odprtimi tlorisi, naravnimi materiali in močno prisotnostjo zelenja.

Preplet nevtralne, minimalistične, trajnostne in pomirjujoče notranjosti s skandinavsko estetiko kot odgovor tradicionalnim zobozdravstvenim klinikam: v pričujočih projektih so arhitekti z odprtimi, vabljivimi prostori, ki vzbujajo občutke sproščenosti in miru, poiskali ravnotežje med praktičnimi zdravstvenimi potrebami in potrebami pacienta.

1. Norm Architects za Dentology+

S ciljem kljubovati tradicionalnim, kliničnim dizajnom, so arhitekti uporabili gladek beton in topel hrast. Klinika se razprostira po razsežni kleti in pritličju, oblečena pa je v paleto svetlih materialov, ki vzbujajo umirjenost.

Prostor spominja na velnes: »to, s čimer se obkrožamo, močno vpliva na naše razpoloženje in vedenje, zato je delo z naravnimi materiali v arhitekturi in oblikovanju preprost način za obogatitev naše okolice in izboljšanje kakovosti življenja,« pravi Jonas Bjerre-Poulsen, soustanovitelj Norm Architects.

2. Francesc Rifé Studio za Swiss Concept

Površine iz jesenovega lesa, prosojni stekleni zasloni in medenina so značilni za prostore Swiss Concepta – umirjene obrazne in zobozdravstvene klinike v Valenciji, ki jo je studio Francesca Rifé s sedežem v Barceloni zasnoval po vzoru azijskih meditacijskih sob.

Pooseblja barve in materiale, ki se običajno uporabljajo v vseh prostorih za meditacijo v državah daljnega vzhoda. Obiskovalce, ki kliniko obiščejo, pozdravi mehko osvetljena sprejemna miza, obložena z lesom jesena, podpira pa jo žajbljevo zelena stena.

3. Natasha Thorpe Design za Go Orthodontists

Lesene plošče z letvami in ambientalna osvetlitev definirajo prostore ortodontske klinike v Kanadi. Les dodaja občutke lahkotnosti in udobja. »V kontekstu klinike je pozornost na izkušnje obiskovalcev bistvenega pomena, saj so pri obisku ortodonta pogosto prisotni občutki tesnobe. Uporaba naravnih materialov in odprt tloris so pri tem projektu bistveni za ustvarjanje občutka lahkotnosti in udobja,« pojasnjuje Thorpe.

4. Arhitektura JCPCDR za Paris Dental Studios

Ukrivljena lesena plošča predstavlja rdečo nit pariškega dentalnega studia. Oblikovalci so vstavili eno samo, ukrivljeno steno, obloženo s hrastom, po celotni dolžini prostora – poteka vse od preddverja do zadnje ambulante. »Za delo z lesom smo se odločili, ker takoj prinese občutek domačnosti in udobja,« pravi Jean-Christophe Petillault, glavni arhitekt biroja JCPCDR. Dodaja še: »hrast je bil izbran zaradi svoje trajnosti – v primerjavi z na primer orehom, ki raste zelo počasi, je hrast zlahka obnovljiv, zahvaljujoč odgovornemu upravljanju z gozdovi.«

5. i29 za Dentista

Skupne površine v zelenem odtenku predstavljajo kontrast svežim belim ambulantam klinike v Amsterdamu. Ob vstopu se pacienti znajdejo v čakalnici z nekaj stoli in škatlasto klopjo. Medtem, ko je večina prostora odeta v belo barvo, je neposredna okolica sprejemnega pulta izvedena v kaki zeleni – od pohištva do stropa, sten in tal. »Naša oblikovalska strategija je bila združiti čisto, sveže medicinsko okolje in dobro počutje,« pravijo arhitekti.

Fotografije: Arhiv birojev

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč