NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

6 ikoničnih kosov Arneja Jacobsena

6 ikoničnih kosov Arneja Jacobsena

Deli

Skandinavski mojster klasičnega modernizma je pustil velik pečat v svetu oblikovanja. Velja za očeta modernega danskega dizajna in je vodilni predstavnik funkcionalizma v arhitekturi.

Zaslovel je po uvajanju načel modernizma in funkcionalizma v oblikovanje. Njegove stvaritve so premišljene do zadnje podrobnosti, kar velja tako za stavbe kot pohištvo. Neverjetni stoli, zasnovani v petdesetih letih, so v modi še danes – njegovo delo je prav res brezčasno.

Stol Egg

Rdeča nit vseh del slovečega oblikovalca je njegov edinstven pristop k obliki vsakdanjih predmetov. Eno najbolj prepoznavnih del je stol v obliki jajčne lupine, ki ga je Jacobsen zasnoval za hotel SAS Royal. Želel je ustvariti nekaj novega in revolucionarnega, a hkrati elegantnega in udobnega.

Stol Ant

Še en, nič manj nenavaden primer, je stol Ant. Ta spominja na silhueto mravlje, dizajn zanj pa je nastal daljnega leta 1952. Njegov naslon in sedež sta bila izdelana iz kosa vezanega lesa, pritrjenega na kovinski okvir, kar je bilo v tistih časih nekaj novega. Po zagonu industrijske proizvodnje tega modela je oblikovalec doživel velik uspeh, ki mu je prinesel tudi nagrado za izjemne dosežke na področju oblikovanja pohištva.

Stol Serija 7

Komercialno najuspešnejši Jacobsenov projekt je bila proizvodnja stola, imenovanega “Serija 7”. Na prvi pogled spominja na stol Ant, a ga definira elegantnejša oblika. Sprva je bil izdelan iz bukovega lesa v črni in beli barvi, sčasoma pa se je barvna paleta močno razširila.  

Komplet jedilnega pribora Georg Jensen

Pri oblikovanju Arneja Jacobsena so v ospredju podrobnosti, zato ni presenetljivo, da je eno njegovih najbolj znanih del futuristični set jedilnega pribora Georga Jensena. Kreacija je izdelana iz brušenega nerjavnega jekla in je prepoznavna po nenavadni, zaobljeni obliki. Set tega pribora je bil uporabljen celo pri snemanju filma Stanleyja Kubricka “2001: Vesoljska odiseja”.

Svetilka AJ

Slavna kovinska svetilka je bila lansirana leta 1957 in je zaslovela prav zaradi svoje izvrstne funkcionalnosti. Zahvaljujoč premičnemu senčniku, ki omogoča prilagajanje kota svetlobe, je svetilka z držalom za pepelnik idealna za branje ali delo za mizo.

Brez dvoma bo ime Arne Jacobsen vedno prisotno v krogih arhitekture in oblikovanja. Njegove stvaritve so bile edinstvene za svoj čas zaradi racionalne izbire materialov, popolnih proporcev, elegantnega sloga in funkcionalnosti. Aktualne so še danes, po nekaj desetletjih, in z gotovostjo trdimo, da bo tako tudi ostalo.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč