NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

AKSL Arhitekti: Magija elegance

AKSL Arhitekti: Magija elegance

Deli

Restavracija Element, ki so jo AKSL arhitekti oblikovali in izvedli leta 2010, je zaprla svoja vrata. V njenem prostoru so lani zasnovali in izpeljali projekt nove restavracije, danes imenovane Magnet.

Tloris so arhitekti zasnovali tako, da so interjer nanizali okrog valjastega jedra, ki je hkrati statični element stavbe. Vhodni del, ki služi kot vetrolov in s steklenimi stenami ter ogledali deluje kot nekakšna laterna, obiskovalca vodi v eleganten prostor. V levem delu je kamnit točilni pult z ambientnimi, po meri narejenimi lučmi. Za njim je stopničast osvetljen retro pult, zgoraj pa police, ki z ogledalom odsevajo nasproti visečo kovinsko zaveso v zlato zemeljskih odtenkih. Nad točilni pult se spušča osvetljena kristalna krona, ki simbolizira njegovo pomembnost.

Pred barom stojijo vinska omara ter visoke in nižje mize, namenjene kratkoročnemu zadrževanju – bodisi čakanju na mizo v restavraciji ali degustaciji vin. Okrog središča so nanizani separeji, v jedro izdolbeni mikroambienti, osvetljeni s stenskimi lučmi. S svetlo zeleno barvo ustvarjajo kontrast lupini prostora v barvi gozdnega maha.

Vse mize v restavraciji imajo kamnite plošče, stoli pa so oblečeni v tekstil. Kontrast med elegantno hladnim, trdnim kamnom in udobjem strukturiranega tekstila osvetljujejo viseče luči, ki mesta za obedovanje spremenijo v zasebne mikroambiente. Dolga stena z oblazinjeno klopjo je zapolnjena s petimi po naročilu narejenimi reliefnimi kompozicijami.

Zadnji del restavracije je dvignjen, na njem stojijo tri okrogle mize, ki jim dobro mero zasebnosti zagotavlja pomična žametna zavesa, ki ugodno vpliva na akustiko prostora. Dvignjen del lahko služi tudi kot oder za glasbene ali druge nastope.

Ob prehodu skozi ožino proti popolnoma črnim sanitarijam, ki so skrite za osrednjim delom, vodi pot do zasebne sobe v notranjosti jedra. Očem skriti prostor je zasnovan s pridihom mistike, kar so arhitekti dodatno poudarili z izbiro lestenca – nad ovalno mizo namreč sveti kar čarovniški klobuk, iz katerega skače zajec. Zavesa, ki obdaja to sobo, se na koncu razpira in razkriva steno z ogledalom, polno oblakov.

  • Interjer: AKSL arhitekti
  • Ime projekta: Restavracija Magnet
  • Fotografije: Janez Marolt
  • Lokacija: Črnuče, Ljubljana
  • Investitor: Altana d. o. o.
  • Leto: 2022
  • Projektanti: Aleš Košak, Špela Leskovic, Samantha Konec
  • Površina: 320 m2
Oznake: