NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Ali veste, kako pogosto je treba zamenjati posteljnino?

Ali veste, kako pogosto je treba zamenjati posteljnino?

Deli

Med spanjem izgubljamo odmrle kožne celice in lase ter vsako noč v povprečju izgubimo več kot liter vlage. A v postelji ni udobno le za nas, ampak tudi za bakterije, glive in pršice, ki uživajo v toplih in vlažnih razmerah, ki vladajo pod odejo, ko spimo. Neopazno se lahko razmnožijo in v najslabšem primeru celo škodijo zdravju. Zato je izjemno pomembno, da posteljnino redno menjate in tako poskrbite za higieno.

Menjanje posteljnine je delno odvisno tudi od letnega časa

Načeloma je priporočljivo menjati posteljnino na dva do tri tedne. Ta ritem se lahko spreminja glede na letni čas in spalne navade. Poleti, ko je zelo toplo in se zlahka prepotite, mnogi ljudje avtomatsko zamenjajo posteljnino pogosteje, približno teden dni.

Kako pa je pozimi? V hladni sezoni se mnogi ljudje ponoči manj potijo ​​kot poleti. Kljub temu telo oddaja vlago že z izdihom. Topel in vlažen zrak tako vstopi v prostor in se usede na posteljnino. Zato je dobro, da pozimi posteljnino menjate vsaj na dva do tri tednePrevleko za blazino lahko celo zamenjate vsakih nekaj dni, še posebej, če imate lase, ki se zlahka zmastijo.

Pri menjavi posteljnine pa ljudje pogosto pozabijo prezračiti odejo, vzglavnik in vzmetnico ter pustiti, da se vlaga v njih posuši. Najbolje je, da odejo in blazino obesite na prostem. Če to ni mogoče, lahko odejo položite tudi čez stol in za nekaj časa odprete okno.

V teh primerih je treba posteljnino zamenjati pogosteje

Kdor se ponoči močno poti ali ima alergijo, na primer na cvetni prah ali hišne pršice, naj zaradi higienskih in zdravstvenih razlogov posteljnino zamenja pogosteje, vsaj enkrat na teden. Tudi po prehladu ali gripi je treba posteljnino zamenjati pogosteje, najbolje takoj po umiritvi bolezni, da zaradi virusov, ki so se nabrali v posteljnini, ne pride do ponovne okužbe. Če imate gripo več tednov, je bolje, da vmes zamenjate posteljnino.

Načeloma je priporočljivo menjati posteljnino na dva do tri tedne. Ta ritem se lahko spreminja glede na letni čas in spalne navade.


Radi spite goli? Tudi v tem primeru je bolj higienično pogosteje menjati posteljnino. Koža ima več stika s posteljnino in na njej se vedno bolj nalagajo odmrle kožne celice. To pa ugaja pršicam, ki se z njim hranijo.

Kaj se zgodi, če ne zamenjate posteljnine?

Če posteljnine ne menjate dovolj pogosto, ustvarite nehigienično spalno okolje, ki lahko tudi škoduje vašemu zdravju. Mikroskopske pršice, ki živijo v posteljnini in vzmetnicah, se hranijo z odpadlimi kožnimi celicami in se lažje razmnožujejo v toplih in vlažnih razmerah. Njihovi iztrebki lahko pri ljudeh povzročijo alergije in celo astmo.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč