NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Arhicenter: Poklon tradiciji

Arhicenter: Poklon tradiciji

Deli

Sodobna hiša se v ruralno okolje lepo vključuje, saj je njena zasnova nevsiljiva in uravnotežena. Grajena je klasično – z opeko in armiranim betonom, ostrešje je leseno. Streha se ponaša s svetlo sivimi betonskimi »špičaki«, značilnimi za vaško okolje. Kamnit talni zidec podpira bel zaključni sloj spodnjega dela hiše, zgoraj pa fasado zaključujejo tople vertikalne macesnove lamele, ki igrivo dopolnjujejo jekleni balkon z izrezljanimi nageljni.

Notranjost objekta je čistih linij in prijetnih materialov. Pohištvo in vsa notranja vrata so v celoti izvedeni v kombinaciji rustikalnega hrastovega furnirja in matiranih črnih površin. Mestoma se v detajlih za popestritev pojavi še zelen barvni odtenek. Bivalni del dopolnjujejo in oblikovno zaokrožujejo kamin in svetila iz rjastega železa (cortena), ki s stenami v videzu betona in tlaka iz teraca povezujejo sodobno oblikovanje z domačnostjo lesa.

Posebnost interjerja je osrednji predel mansarde, ki je odprt do slemena strehe. Tako povezuje vse spalnice in preko lestve omogoča dostop do galerije. Ta prostor ima neprecenljivo družabno vlogo; družinski člani tam lahko uživajo v pogledih skozi panoramsko okno, počivajo na zofi, telovadijo, uporabljajo računalnik …

Zunanjo ureditev narekujeta oporna zidova iz štokanega betona. Prav tako so betonske utrjene površine okrog objekta, glavnino parcele pa prekriva zelenica. Uporabljeni materiali so trajnostni, odražajo duh okoliških kmetij in spominjajo na nekdanje kmečke hiše.

  • Ime projekta: HIŠA NA VASI
  • Arhitektura: ARHICENTER d. o. o., Nika Učakar Golob, univ. dipl. inž. arh. 
  • Površina: neto 200 m2
  • Leto izvedbe: 2020
  • Lokacija: Kamnik
  • Fotografije: Ampak, Robert Novak s. p.
Oznake: