NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Arhimetrics: Kubus in zelenje

Arhimetrics: Kubus in zelenje

Deli

Na edinstveni lokaciji v Ajdovščini so predvidena kakovostno grajena, sodobno zasnovana stanovanja. Sodobne arhitekturne rešitve biroja Arhimetrics bodo omogočale visoko bivalno kakovost, v pritličju pa bosta svoje mesto našla dva poslovna prostora. Poleg bodo umeščeni še servisni prostor, vetrolov v povezavi z vertikalnimi komunikacijami ter garaža s shrambami in kolesarnico.

V zgornjih etažah bodo stanovanjske enote. Ureditev predvideva ločitev prometnih površin od bivalnih tako, da se parkiranje za potrebe objekta izvede v pritlični etaži s skupno dovozno potjo ter parkirišči in shrambami, ki pripadajo posameznim stanovanjskim enotam. Uvoz za avtomobile bo urejen z javne ceste, speljan na severni del parcele. Na ravni prvega nadstropja, v območju strehe nad shrambami in parkirnimi mesti bodo urejene odprte bivalne površine z ekstenzivnimi vrtovi in terasami, obrnjenimi proti trem smerem neba – severu, jugu in vzhodu.

Drzna zasnova bo izstopala iz okolice, a vseeno se bo vanjo brezhibno vključila. Obdelovalno območje predstavlja potencial za zeleni Ajdovski koridor v smeri sever-jug, kjer se bo tkivo arhitekturne rešitve skrilo v prepletu zelene oaze, ki bo stanovalcem nudila zasebnost v odnosu do okoliških objektov. V ta koncept spadajo zelene terase z vrtovi, ki se skozi steklene panorame navezujejo na odprte tlorisne zasnove posameznih enot in tako sledijo ideji odprtega prostora. Da bi se izognili enoličnosti pri ponovitvah posameznih enot so arhitekti z odvzemanjem volumnov v zgornjih etažah ustvarili igro kock in členitev stavbne mase ter tako pridobili odprte terase, usmerjene na vse strani neba. Z odvzemanjem posameznih kubusov v zgornjih dveh etažah se objekt z višinami navezuje na sosednje objekte in omogoča nemotene poglede na okolico. S tem posegom nastanejo terase za posamezna stanovanja. Okoliško zelenje in zelenje na parceli dajeta ambientu na terasah občutek bivanja v naravi.

Vse štiri fasade so zasnovane po principu enotno členjenega fasadnega ovoja, ki s premišljeno postavitvijo okenskih odprtin ustvarijo igro in dinamiko, hkrati pa nudijo potrebno zasebnost s premišljeno postavitvijo programske zasnove tlorisov. Ti so z odprtimi bivalnimi prostori, primerno velikimi sobami in nizom spremljajočih prostorov za udobno bivanje prilagojeni potrebam mladih družin. Dostopa do objekta za pešce sta dva; eden na severozahodni strani in drugi na jugozahodu, urejen skozi zeleni koridor, kjer bo morebitna urbana oprema integrirana v tlakovane in zelene površine (klopi za sedenje, pritalna zunanja razsvetljava, stojala za kolesa …). Arhitekturna zasnova omogoča visoko bivalno kakovost stanovalcem in hkrati doprinaša k splošni kakovosti okolice ter prepoznavnosti širšega konteksta Ajdovskega središča.

Objekt obkrožajo drevesa in nizko vedno zeleno rastje, kar nudi zasebnost in potreben umik pred ulično-prometnim vrvežem. Dinamičen, vizualno bogat ambientni preplet novogradnje in zelenja sodeluje pri vzpostavljanju prostorske celote, v kateri so vsi gradniki enakovredni. Projekt raziskuje razkošje prostornih in svetlih interjerjev, kjer ima vsaka enota velike zelene terase kot interpretacijo vrtov enodružinskih hiš v okolici. Arhitekturno oblikovanje sledi topografiji okoliških zgradb, sončni orientaciji ter odprtim pogledom, kjer se sprva morda zdi, da je vsaka enota postavljena naključno, vendar so te skrbno razporejene v želji zagotavljanja zasebnosti.

  • Arhitektura: ARHIMETRICS Arhitekti
  • Projektanti: Dare Vasiljević, univ. dipl. inž. arh., Tanja Špan Vasiljević, mag. inž. arh.,
  • Sodelavci: Domen Puc, univ. dipl. inž. arh., Petar Bulatović, univ. dipl. inž. arh.
  • Tip objekta: Poslovno-stanovanjski
  • Leto načrtovanja: 2020–2022
  • Leto izvedbe: 2022–2023
  • Površina: 156 m2
  • Naročnik: Zasebni
  • Lokacija: Ajdovščina
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč

Sorodni prispevki