NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Arhitekt svetuje: Prvi koraki na poti do nove hiše

Arhitekt svetuje: Prvi koraki na poti do nove hiše

Deli

Gradnja hiše je kompleksna naloga, pri kateri ne sodeluje le arhitekt, temveč v veliki meri tudi naročnik. O čem moramo razmisliti, preden se lotimo gradnje? Kako izbrati pravega arhitekta?

Besedilo: Nataša Ržek, mag. inž. arh.

Kaj si želimo?

Preden se lotimo iskanja arhitekta, opredelimo svoje želje čim natančneje. Si želimo veliko ali majhno hišo? Kakšen je naš proračun? Smo za sodobno ali tradicionalno? Bomo hišo zidali ali jo naročili na ključ pri enem od ponudnikov montažnih objektov? Pomembno je poiskati navdih za videz zunanjosti hiše in interjerja. Opazujmo svojo okolico; kaj nam je pri sosednjih hišah všeč? Kakšni materiali nas pritegnejo? Ali se nam prostori prijateljeve hiše zdijo preveliki ali premajhni? Se v teh prostorih počutimo dobro? Fotografirajmo, kar nam je všeč. Poiščimo navdih na spletu ali revijah in izdelajmo ‘vision board’.

Prosimo lastnike, če lahko izmerimo velikost prostorov, oken, odmikov … Tako bomo imeli boljšo predstavo o razmerjih in merilih v objektih, ki so nam všeč. Na ta način preprečimo nevšečnosti, kot je npr. premajhen dnevni del, ker si na načrtu nismo zares znali predstavljati razsežnosti prostora. Arhitekt seveda pozna osnovne odmike, vendar smo si ljudje zelo različni. Nekaterim so všeč manjši prostori, kjer se počutijo varne, spet druge takšni prostori utesnjujejo. Zato je ključno, da sami raziščemo, kaj nam je všeč in v kakšnih prostorih se bolje počutimo.

Izbira arhitekta

Preden se lotimo iskanja arhitekta, moramo natančno odgovoriti na zgoraj zastavljena vprašanja. Če si želimo montažno ali skeletno gradnjo, poiščemo ponudnike in jih vprašamo, ali imajo na voljo svoje arhitekte ali si poiščemo svojega.


Pri izbiri arhitekta se je dobro najprej pozanimati pri znancih, katerih hiše so nam všeč. Vprašajmo po arhitektu, ceni in kako so bili z njim zadovoljni. So bile v postopku napake ali nesporazumi? Iz prve roke bomo pridobili največ informacij. Če se v soseski gradi objekt, ki nam ugaja, poiščimo gradbiščno tablo in si zapišimo ime projektanta. Povprašajmo znance za priporočila. Ko imamo izbran nabor arhitektov, preglejmo njihove spletne strani in objekte, ki so jih projektirali.

Zavedati se moramo, da ima vsak arhitekt svoj slog. Ali nam ta ustreza? Premislimo, v kakšnem časovnem obdobju naj bo objekt končan. Nekateri arhitekti so zelo zasedeni. Najprej jih pokličimo in vprašajmo po čakalnih vrstah. Ko imamo izdelan ožji izbor, se z arhitekti dogovorimo za sestanek. Če smo z osebnim srečanjem zadovoljni, naročimo ponudbo. Moramo vedeti, da bomo za končno hišo potrebovali tri načrte: IDZ – idejna zasnova projekta, DGD – dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja in PZI – projekt za izvedbo. Nekateri arhitekti računajo vse tri načrte skupaj, nekateri jih računajo posebej. Pri ponudbi navedimo, da potrebujemo stroškovno oceno za vse tri načrte; tako bomo lahko realno ocenili finančni vložek projekta.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč