NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Arhitekt svetuje: Spremenite staro v novo

Arhitekt svetuje: Spremenite staro v novo

Deli

Prenova stanovanja je danes zelo pomembna tema, saj se zaradi finančnih razmer in globalne stanovanjske krize vse več posameznikov odloča za prenovo starejših objektov ali ureditve mansardnih prostorov. Poleg tega, da je premišljeno načrtovana prenova lahko bistveno cenejša od novogradnje, je tudi bolj trajnostna. Celovita preureditev je nedvomno velik oblikovalski izziv. Kje torej začeti?

Piše: Nataša Ržek

Tloris

Pri prenovi se pogosto soočamo s tlorisom, ki nam ne ustreza najbolj. Kuhinja je v starejših objektih ločena od dnevnega prostora, kopalnica je navadno premajhna in utesnjena. Danes so zelo zaželene tudi večje steklene površine za več svetlobe. Če želimo spreminjati tloris stanovanja s posegom v konstrukcijo objekta, bomo vsekakor potrebovali pomoč arhitekta in statika, ki bosta preverila, katere stene so nosilne. Podiranje sten je mogoče ob preračunu statika, ki dimenzionira nosilec, ki bo nadomestil nosilno steno. Statik bo ocenil tudi potresno varnost, saj so lahko nekatere stene pomembne pri prenašanju strižne obremenitve potresa. Ne smemo pozabiti na napeljave v objektu, kot so voda, odtoki in elektrika. Njihovo premikanje je mogoče do neke mere. Pri prenovi je tloris vedno izziv. Na začetku se nam lahko zdi zelo problematičen, v procesu načrtovanja pa lahko z arhitektom najdemo odlične rešitve in odgovore na takšne in drugačne težave. Vsekakor se splača preučiti primere dobre prakse prenove stanovanja. Ti nam včasih kar sami ponudijo odgovore.

Tlaki in obloge

V starejših stanovanjih sta najpogostejša parket in keramika. Parket v dobrem stanju se brez večjih težav zbrusi in na novo polakira. Ploščice so lahko lepo ohranjene, vendar imajo navadno starinske vzorce. V tem primeru premislimo, kako bi lahko oblikovno zasnovali prostor, da bi tudi takšen tlak prišel do izraza. Retro je sodobno, zato s premišljeno opremo prostorov, kjer so starinske ploščice, lahko ustvarimo brezčasne prostore, polne značaja. Ne pozabimo, da nekateri v novogradnje vgrajujejo starinske ploščice, ker so danes spet priljubljene.
Če so tlaki dotrajani, jih seveda zamenjamo. Ob menjavi večine tlakov v objektu je dobro razmisliti, ali bi odstranili še estrihe in v te prostore namestili talno gretje. Estrihi so v starejših stanovanjih lahko zelo neravni, kar nam bo povzročalo težave tudi pri polaganju nove talne obloge. Neravna tla se pred polaganjem po potrebi zbrusi in polije z izravnalno maso. Paziti moramo tudi na višino tlakov, ki ne smejo biti previsoki – v tem primeru bi namreč morali na spodnji strani odbrusiti obstoječa vrata, sicer se ne bi več zapirala. Če imamo pri debelini tlaka zelo malo manevrskega prostora, je priporočljiv vinil z lepljenjem, ker je zelo tanek.
Obloge starejših stanovanj so velikokrat iz lesenega opaža ali ometane z belo apneno malto. Stene z apneno malto brez težav prebarvamo. Lesene obloge lahko obdržimo in jih samo prebarvamo, skrtačimo ali peskamo. Tako jih malce osvežimo in ponesemo v današnje stoletje.

Pohištvo

Stari objekti so pogosto polni starejših kosov pohištva, ki ga z nekaj barve ali laka lahko prenovimo. Če nam tak slog ni všeč, kose preprosto prodamo ali oddamo v center ponovne uporabe. Nekateri elementi tovrstnega pohištva iz ročno rezljanega lesa ali lestenci priznanih blagovnih znamk so zelo cenjeni. Vsekakor velja preveriti, kaj vse skriva naše stanovanje, preden ga izpraznimo. Pri izbiri ostale opreme pazimo, da se bo podala značaju prostorov in odražala naš osebni slog. Če se odločimo ohraniti nekatere značilnosti starejšega stanovanja, moramo pohištvo izbrati tako, da prostore ustrezno dopolnjuje. V primeru, ko stanovanje popolnoma izpraznimo, je uskladitev celotnega videza preprostejša.

Za konec

Prenova je lep in kompleksen projekt, ki se ga je treba lotiti premišljeno. Starejši objekti pogosto skrivajo nešteto presenečenj v obliki napeljave, neravnih površin, vlage in še marsičesa. Preden se lotimo preureditve, se prepričajmo, da je stanovanje tega vredno. Pri tem nam lahko pomaga arhitekt. Kljub vsem nevšečnostim so prenove lahko čudoviti projekti z značajem, iz njih pa lahko z nekaj premisleka nastane čudovit dom.

Besedilo: Nataša Ržek

Fotografije: Freepik, Pinterest

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč