NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Arhitektura Krušec: Skalni vili s pogledom na Celje

Tags:

Arhitektura Krušec: Skalni vili s pogledom na Celje

Deli

 

»Skalni vili« stojita na strmem pobočju, ki se dviga na vzhodni strani srednjeveškega središča mesta Celje.

 Pobočje, ki mu dominira katoliški samostan, je bilo v prvi polovici prejšnjega stoletja namenjeno naselju meščanskih vil. Tipologija točkovne gradnje velikega formata je ostala prevladujoča gradbena oblika tudi po drugi svetovni vojni, ko se je naselje zgostilo in razširilo tudi na ravninski del območja.

Osnovni namen oblikovanja dveh strnjenih gradbenih mas je ohranjati prevladujočo stavbno tipologijo, ki je skozi desetletja oblikovala značaj naselja, imenovanega Skalna klet.

Zaradi ohranjanja pogledov iz smeri zalednih, obstoječih, enodružinskih hiš, so Skalne vile na severni strani visoke le dve etaži, proti jugu objekta pa se terasasto spuščata po terenu in večata svojo globino.

Kakovost vsakega stanovanja je neločljiv stik z zunanjo teraso ali vrtom, ki stanovalcem omogočata panoramski pogled na silhueto mesta Celje.

Stanovanja, ki ležijo v enem od treh pritličij, so oblikovana tako, da so neločljivo povezana z vrtom, medtem ko so stanovanja v višjih nadstropjih organizirana okoli velikih sončnih teras.

 

AVTORJI PROJEKTA: Arhitektura Krušec
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč

Pustite komentar