NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Arhitektura po vzoru regenerativnega kmetijstva

Arhitektura po vzoru regenerativnega kmetijstva

Deli

Morda ste že slišali za regenerativno kmetovanje, vizionarji na južnem Japonskem pa so to idejo ponesli na vijšo raven in jo aplicirali na arhitekturo. Slednjo so si zamislili tako, da podpira in krepi okoliško naravo.

Projekt so izvedli na otoku Yakushima in ga poimenovali Sumu, kar pomeni “živeti”, oz. “postati jasen”. S tem so ubesedili bistvo objekta, ki funkcionira v ravnovesju z naravo. Obdajajo ga gore in reka, ki se izliva v bližnji ocean. Objekt je z naravo povezan tudi skozi material; avtorji so se pri izbiri materiala namreč oprli na lokalno cedrovino, ki je močno razširjena na tem otoku.

Čeprav je zasnova minimalistična in tradicionalna, je objekt z osmimi stanovanji poln sodobnih in inovativnih rešitev. Arhitekti so se pri zasnovi ozrli na vpliv micelija, podzemne strukture, ki ob dobrih pogojih filtrira zemljo ter sprošča hranila nazaj v okolico. To zmanjšuje erozijo in pozitivno vpliva na cel ekosistem. Za ta namen so pod temelje zakopali zoglenele hlode, ki z dodatnim ogljikom spodbujajo rast micelija.

Objekt s svojo zasnovo skrbno izkorišča prednosti bljižnjih vodnih virov ter stalnega pretoka zraka. Pri načrtovanju so arhitekti upoštevali obstoječa drevesa in jih dvignili nad raven tal za minimalen poseg v lokacijo.

Notranjost se ponaša s preprostim videzom v lokalnem lesu in ometu, ki vključujeta elemente gozda in obale. Poleg tega se Sumu napaja z obnovljivo energijo in je 100 % izven omrežja. Kompleks za svoje delovanje uporablja sončno energijo in se za ogrevanje opira na lokalna drva.

Fotografije: Tono

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč