NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Arhitekturni festival ‘Odprte hiše Slovenije’ bo sredi aprila odprl vrata najboljših stavb po vsej Sloveniji

Arhitekturni festival ‘Odprte hiše Slovenije’ bo sredi aprila odprl vrata najboljših stavb po vsej Sloveniji

Deli

Največji festival arhitekture in kakovostnih prostorskih ureditev Odprte hiše Slovenije bo letos potekal med 14. in 16. aprilom po celotni državi. Festival odpira vrata dobre arhitekture že štirinajstič zapored in ponuja pester izbor novih, prenovljenih in drugih zanimivih ter pomembnih stavb, ki si jih bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali pod strokovnim vodstvom arhitektov, lastnikov in uporabnikov.

Letošnji festival poteka pod naslovom »ZAVEZE ARHITEKTURE«.

Ključno vprašanje, čemu je arhitektura zavezana,želi izpostaviti moč in odgovornost arhitekture pri oblikovanju novih prostorskih, družbenih in ekonomskih modelov. Festival tako spodbuja bolj vključujočo razpravo o arhitekturi in krepi vlogo arhitekture kot nosilke pozitivnih sprememb pri reševanju pomembnih družbenih in okoljskih izzivov.

Program tridnevnega arhitekturnega festivala je med prispelimi projekti izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali strokovnjaki na področju arhitekture in prostora: doc. Vlatka Ljubanović, Gašper Skalar, Meta Kutin, asist. Aleksander Vujovič, dr. Martina Malešič in Andrej Strehovec. Letos bo tako na ogled 80 arhitekturnih projektov – med drugim odpirajo vrata zasebnih stanovanj in družinskih hiš, prenovljenih spomenikov stavbne kulturne dediščine, poslovnih in izobraževalnih prostorov, turističnih in gostinskih objektov. V program pa so organizatorji umestili tudi najbolj obiskane in nagrajene projekte lanskega festivala OHS.

“OHS je festival kreativnosti. Racionalno mišljenje skrbi za prenos znanja skozi zgodovino človeštva, gonilna sila novega pa sta kreativnost in domišljija. Okoljsko in družbeno krizo, v kateri smo se znašli, bo reševal razum, kreativni impulz pa bo skrbel za humanost sveta in socialno vključujočo družbo. Verjamem v poslanstvo arhitekture in njen prispevek k reševanju katastrof, zato bo preživela. Na arhitekturni način bo poskrbela za ohranjanje in zaščito narave ter za zmanjševanje razlik v razslojeni družbi. Pomembno je, da javnost občuti moč kreativnega v arhitekturi in prav za to na vso moč skrbi OHS.”

doc. Vlatka Ljubanović o pomenu arhitekturnega festivala OHS

Obiskovalci festivala si bodo pod vodstvom arhitektov lahko ogledali Stanovanjsko sosesko Pod Pekrsko gorco v Mariboru, se sprehodili po prenovljenem Vojašniškem trgu ter spoznali objekt Tri babe, Lutkovni muzej in Muzej najstarejše trte. V Kopru bosta na ogled nova avtobusna postaja in prenovljena zgodovinska Palača Sabini-Grisoni. Vrata bodo odprli tudi nova Osnovna šola Oskarja Kovačiča v Škofijah, šolska knjižnica OŠ Vič v Ljubljani in glasbena šola v Kranju. Pod vodstvom konservatorja in arhitekta bo na ogled Nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji.

Leto 2023 je posvečeno tudi arhitekturni dediščini Edvarda Ravnikarja, ki velja za najpomembnejšega slovenskega modernističnega arhitekta. Tematska vodenja in urbane sprehode bodo posvetili njegovim najpomembnejšim projektom v Ljubljani, Novi Gorici in Kranju. V Ljubljani si bomo lahko ogledali modernistične ureditve Trga republike s stolpnico TR3, Cankarjevim domom in Moderno galerijo.

Ogledi stavb ponujajo obiskovalcem osebno izkušnjo v arhitekturi in razkrivajo zgodbe o procesu načrtovanja, izvajanja in uporabe stavb.  Obiskovalcem omogočijo pristen in oseben stik z arhitekturo ter jih tako nagovarjajo, da se zavzemajo za kakovostno načrtovan in oblikovan prostor, tako v zasebnem kot javnem življenju.

Celoten program je objavljen na spletni strani Odprte hiše Slovenije (www.odprtehiseslovenije.org/festival). Prijave na oglede in vodenja so obvezne. Obiskovalci se za ogled lahko prijavijo na spletni strani OHS od 4.4.2023 dalje.

Odprte hiše Slovenije so od marca 2023 partner projekta Open House Europe, ki povezuje 11 evropskih mest in državo Slovenijo v mrežo partnerjev s skupnimi cilji. Zavzemali se bodo za uvajanje sodelovalnih načinov izmenjave znanja, krepitev položaja arhitekturno kulturnih organizacij, spodbujanje izobraževanja o izjemnih primerih arhitekture in urbanih okolij, vključevanje občinstva in boljšo dostopnost kulture. Program bo predstavil vrsto novih dejavnosti in dogodkov, ki bodo organizirani po vsej celini. Projekt bo vključeval letne konference v različnih evropskih mestih, program izmenjave prostovoljcev, digitalno platformo in številne novosti na festivalih Odprtih hiš. Otvoritveni dogodek je potekal 3. marca v Vilni.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč