NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Bled: Les za domačnost in toplino

Bled: Les za domačnost in toplino

Deli

Hiša na Bledu je radikalno rekonstruirana stanovanjska hiša. Zasnovana je tako, da lahko v njej neodvisno bivata dve sestri, ki sta objekt podedovali od staršev.

Zaradi dotrajanosti objekta iz leta 1955 in tlorisa, ki ni ustrezal njunemu načinu bivanja, sta ugotovili, da je najbolj racionalno, če večji del hiše zgradita na novo. Ohranjena je bila le v brežino delno vkopana klet. V njej so skupni servisni prostori in prostor za druženje, dozidana pa je bila garaža, v kateri je bila kot ena od notranjih sten ohranjena izvorna kamnita fasada.

Nova plošča nad kletjo jo na dveh mestih konzolno previseva. Nanjo sta postavljeni dve samostojni hišici, povezani s skupnim vstopnim delom in skupno teraso na južni strani.

Objekt, ki leži v naravnem okolju pod Stražo, je tako členjen v manjše stavbne volumne in obenem nakazuje prisotnost obeh prebivalk. Zasnova zidanega, delno vkopanega podstavka in lesene nadgradnje na sodoben način interpretira tipologijo gorenjske stavbne dediščine. Oba stavbna volumna in povezovalni del so v celoti, vključno s stropom mansarde in dvokapno streho, izvedeni iz križno lepljenih lesenih plošč.

Lesena konstrukcija je oblečena v toplotno izolacijo in leseno fasado iz termično modificiranih smrekovih desk, v notranjosti pa ostaja vidna. Interier tako zaznamuje obilica lesa, kar ustvarja občutek domačnosti in topline.

Skandinavsko minimalistično notranje oblikovanje poživi nekaj živopisanih eklektičnih dodatkov: ostalin izvorne hiše, ohranjenih fragmentov pred desetletji porušene bližnje vile ter spominkov, ki so jih lastniki prinesli s potovanj.

Ime projekta: Hiša na Bledu

Lokacija: Bled     

Bivalna površina: 390 m2

Površina parcele: 860 m2

Leto izvedbe: 2021

Arhitektura: Genius Loci

Projektanti: doc. mag. Andrej Černigoj, univ. dipl. inž. arh., Mojca Švigelj Černigoj, univ. dipl. inž. arh., Nejc Černigoj, mag. inž. arh.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč