NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Bo Velenje osvojilo evropski zeleni list 2024?

Bo Velenje osvojilo evropski zeleni list 2024?

Deli

Velenje je med finalisti za nagrado evropski zeleni list 2024. Za laskavi naziv se potegujeta še Elsinore (Danska) in Bistrita (Romunija).

Finaliste za evropski zeleni list 2024 je Evropska komisija objavila skupaj s finalistoma za zeleno prestolnico Evrope 2024. To sta Valencia in Cagliari. Nagrado zelena prestolnica Evrope komisija vsako leto podeli mestu z več kot 100.000 prebivalci. Mesta, ki niso dovolj velika, pa se lahko potegujejo za zeleni list.

Nagrada evropski zeleni list je namenjena mestom z 20.000 do 100.000 prebivalci, njen cilj pa je spodbujati prizadevanja mest za bolje okoljsko upravljanje.

Kot je ob objavi finalistov za okoljske nagrade dejal komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius, so mesta srce boja proti podnebnim spremembam in onesnaževanju.

“Gre za boj proti onesnaževanju zraka, za spodbujanje čiste mobilnosti, zmanjšanje porabe energije v stavbah, ozelenitev mestnih površin in spremembe pri ravnanju z odpadki. Evropi kažete pot in vodite prizadevanja za uresničitev sistemskih in dolgoročnih sprememb, ki jih zahteva evropski zeleni dogovor. Letošnjim finalistom zelene prestolnice Evrope in zelenega lista želim vso srečo na tej poti,” so Sinkevičiusa povzeli pri Evropski komisiji.

Zmagovalce bodo razglasili 27. oktobra v letošnji zeleni prestolnici Evrope, francoskemu Grenoblu.

Zelena prestolnica Evrope prejme finančno nagrado v višini 600.000 evrov, nagrado evropski zeleni list, ki jo podelijo enemu ali dvema mestoma, pa spremlja finančna nagrada v višini 200.000 evrov.

Slovenija je zeleno prestolnico Evrope že imela. Naziv je leta 2016 nosila Ljubljana, nedavno pa jo je organizacija European Best Destination uvrstila na prvo mesto letvice 20 najboljših zelenih prestolnic Evrope.

Oznake: