NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Brutalistično svetilo kanadskega oblikovalca

Brutalistično svetilo kanadskega oblikovalca

Deli

Fundacija Andrewa Ferrierja črpa navdih iz brutalistične arhitekture in sodobnih gradbenih metod.

Drzna in ustvarjalna: ta skulpturalna luč, imenovana »Foundation«, ki jo je ustvaril Andrew Ferrier, se ujema z brutalistično arhitekturo Montréala in njegovimi sodobnimi gradbenimi metodami. Na človeka osredotočeno oblikovanje v različnih kategorijah, vključno s pohištvom, gospodinjskimi pripomočki in potrošniško elektroniko, predstavlja glavno vodilo tega industrijskega oblikovalca. Obenem stremi k preprostosti svojih rešitev in išče jasne odgovore s premišljeno uporabo materialov.

Čeprav je njegova konstrukcija videti kot beton, je to osupljivo svetilo izdelano iz lahke mavčne osnove. Nadgrajuje ga pet enakih, prašno lakiranih cevi, ki se brezhibno prilegajo mavčnima volumnoma. S svojim izgledom spominja na beton in jeklo, s tem pa doseže dramatičen, brutalističen učinek. Luč resnično zaživi šele, ko jo oblije svetloba iz lastnega vira, se z odbojem razprši in poudari njene surove površine.

Z načinom izdelave je oblikovalec zagotovil edinstvenost vsakega kosa posebej: začne se kot blok z zarezo, ki ga je treba zlomiti v dva ločena dela, iz katerih nato izdela vrh ter podnožje. “Foundation izkorišča težo ometa, s čimer poenostavi montažo, ki sestoji iz spuščanja cevi v podlago in poravnavanja zgornjega kosa,” pravi Ferrier.

Kreativna svetlobna rešitev z minimalistično, surovo estetiko in zanimivo zgodbo je umetniško del, ki spodbuja diskurz o trajnosti in razvoju pohištva.

Foto: Andrew Ferrier

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč