NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Dialog med starim in novim

Dialog med starim in novim

Deli

Kako podariti novo življenje stari, temačni ropotarnici? Kako v sodoben slog vpeljati ljubezen do starin? Atelje Qlexa se je z izzivoma mojstrsko soočil na enostaven način. Ker je najboljša rešitev ponavadi tudi najpreprostejša.


Pri zasnovi projekta je bila ključna uporaba bele barve z močno osvetlitvijo in uporabo ogledal, ki dnevno svetlobo odbijejo v globino prostora. Odbojna telesa najdemo v obliki nape in pečice, ki ju je za Gorenje zasnoval Philippe Starck, ne manjka pa niti ogledalo nad jedilno mizo, s katerim prostor dobi višinsko komponento. Poleg tega ogledalo v času obrokov odseva dobrote z mize, kar po feng shuiju prinaša izobilje.


Kuhinja je sestavljena izključno iz vgradnih elementov, z belo barvo pa je dosežen efekt bele ploskve, ki deluje kot sekundarna stena. Viseče omarice so v tem stanovanju edinstvene – ličnice so iz peskanega stekla, vzorec pa je po navdihu lestenca zasnovala kar arhitektka. Delovna površina je bogato osvetljena, kar je v prostoru z omejenimi viri naravne svetlobe bistvenega pomena.


Zaradi tople, zračne narave lesa, so se naročniki odločili za ohranitev obstoječega lesenega poda, ki so ga osvežili z brušenjem in lakiranjem. S tem je dosežen tudi večji učinek domačnosti in topline, kot bi ga dobili denimo s keramiko. Rdeča nit v celotnem interierju so naravni materiali: les, kovina in steklo. Pod jedilno mizo je za dodaten občutek udobja umeščena perzijska preproga.


Ker v prostoru prevladuje bela barva, je arhitektka za piko na i uporabila akcentne kose v kraljevsko modri in gorčični barvi. Z njima je obstoječim, starinskim pohištvenim elementom vnesla novo življenje, in jih spremenila v ključne gradnike tega, sodobno eklektičnega interierja.

Dizajn: Aleksandra S. Sadar, atelje Qlexa

Fotografije: Peter Zakrajšek

Pripravila: Neža Pečan

Oznake: