NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Dom za ostarele čebele

Dom za ostarele čebele

Deli

Britanska cvetličarna Flying Flowers se zavzema za dobrobit čebel z »izgradnjo« prvega čebeljega doma za ostarele. Narejen je v velikosti hišice za punčke, z njim pa želijo ozaveščati o pomembnosti teh kožekrilcev za naš planet. Kar eden od treh grižljajev hrane na naših krožnikih je namreč odvisen od opraševanja, ki ga opravijo čebele.  

Hišica se ponaša z opečnato fasado, rumenimi vrati in drobnimi, umetnimi cvetlicami. Notranjost je zasnovana kot človeški dom, z drobnimi, cvetlično tapeciranimi fotelji, malo televizijo, knjižno polico in celo pripomočkom za hojo za starejše čebele. Spalnica je odeta v modre in rumene tekstile, vzglavje postelje pa krasi napis »Queen Bee«, kar pomeni kraljica matica. V kopalnici se nahaja samostoječa kad s krempljastimi nogami, čebele pa se lahko okrepčajo v fontani sladkorne vode. Slednja je verjetno tudi edina stvar v hišici, ki jo opraševalke potrebujejo.

Cvetličarna je vsekakor uspešno usmerila oko javnosti na problematiko čebel, na srečo pa obstajajo tudi preprostejši načini za pomoč tej ogroženi vrsti. Skoraj v vsakem vrtnem centru se dobi t.i. hotel za žuželke, ki jim s svojimi mnogimi luknjicami nudi varno zatočišče v hladnejših mesecih. Spomladi pa na vrt posejmo več rožic. Čebelam prijazne mešanice so na voljo že skoraj povsod.

How bee hotels can help solitary bees - Saga
Vira fotografij: https://www.saga.co.uk/ in https://inhabitat.com/
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč