NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Dom za sodobne meščane

Dom za sodobne meščane

Deli

Naročilo za oblikovanje interjerja dupleks stanovanja sta arhitektki dobili, ko se je soseska šele začela graditi, zato sta lahko posegli tudi v arhitekturo sten in prostorov ter opremo zasnovali v skladu s trenutnimi potrebami in željami naročnika.

V osrednjem bivalnem prostoru sta prvotno načrtovane zidane stene opustili in med dnevnim delom ter stopniščem oblikovali stekleno pregradno steno z dvojnimi drsnimi vrati in zavesami. Zaradi te rešitve se lahko dnevna soba po potrebi v celoti zapre in z zavesami ustvari zasebnost, prostor pa je lahko odprt in povezan s stopniščem, kuhinjo in jedilnico. Spodnja etaža dupleksa tako deluje zračno in povezano.

Želja naročnika je bila oblikovanje interjerja v sodobnem meščanskem slogu, ki je skladen z lepim hrastovim parketom, položenim v ribjo kost. Nekatere stene sta arhitektki obložili z belimi paneli, ki so zaključeni z okrasnimi letvami, enako so oblikovana velika drsna vrata na prehodu v kuhinjo z jedilnim delom. Meščanski videz sta poudarili z določenimi kosi opreme, kot so prešit taburet pod stopniščem, veliko ogledalo posebne oblike v jedilnici, okrasni cofi za zavezovanje zaves, skrbno izbrani dodatki in podobno.

Tudi ambientna svetila so v stanovanju prav posebna. Večinoma gre za dela oblikovalske hiše Moooi, ki je znana po posebnih oblikovnih kosih, kar daje protiutež sodobnim, minimalistično zasnovanim in prefinjenim omaram ter skritim vratom. Arhitektki sta za pridih topline uporabili medeninaste elemente, ki se lepo podajo v ta slog. Takšna je tudi minimalistično in unikatno zasnovana ograja, ki kraljuje v središču stanovanja. V videzu medenine so tudi nekatera svetila, okrogla ogledala in posamezni elementi pri pohištvu, kar ustvarja zaokrožen videz in poveže detajle v celoto. Meščanski pridih izžareva tudi granitogres v videzu belega marmorja pri kaminu in v kuhinji.

Velike steklene površine nudijo pogled na več teras, ki sta jih arhitektki izkoristili za vizualno razširitev interjerja in njegovo povezavo z zunanjostjo. Prav ta povezava je pogosto velik del kakovostne zasnove bivanjskih prostorov, ki doda piko na i.

  • IME PROJEKTA: Stanovanje z meščanskim pridihom
  • ARHITEKTURA: Detajl in celota d. o. o., Marjetka Lužovec Hrvatin in Mateja Lužovec
  • NAROČNIK: Zasebni
  • LOKACIJA: Ljubljana, Slovenija
  • LETO: 2020
  • VELIKOST: 120 m2 bivalne površine in 42 m2 teras
  • FOTO: Mate Mioč
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč