NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Domžale: Geometrija, odeta v naravo

Domžale: Geometrija, odeta v naravo

Deli

Ob Kamniški Bistrici je že nekaj let urejena zelena os Domžal, ki mesto preko Kamnika povezuje vse do izvira Kamniških Alp. Ob osi se nizajo različni programi krajine.

Najnovejši dodatek je prostor za premišljevanje, kjer sprehajalca čakajo ploščadi za meditacijo, počivalniki, pitniki in drugo. Vse je zasnoval krajinski arhitekt Benjamin Hafner, ki si je projekt zamislil kot urbano sobo za meditacijo. V njej si mimoidoči lahko vzamejo trenutek zase in se s pogledom v nebo prepustijo objemu narave. V soju sončnega vzhoda ali zahoda se za lesenimi zastori skriti pred pogledi mimobežnih obrazov lahko posvetijo sprostitvi, vadbi ali uživanju v družbi svojih najbližjih na pikniku.

Ležalniki se ponašajo s pogledom v Kamniške Alpe in reko, ki sta izvrstna kulisa za sprostitev in umirjen razmislek. Kolesarnica, koš in naslovna tabla so tako kot tudi vse drugo izdelani po Hafnerjevih načrtih in unikatni. Kljub sodobnosti jasno začrtanih geometrijskih oblik je prodnato-leseni kontrast prijetno topel, zelenica z drevesi – perzijsko bukvijo, ostrolistnim javorom in drenom – pa s svojo spremenljivostjo parku iz dneva v dan vnaša življenje.

Svetlobni stebrički izgovorijo razločno vogale poti in parka ter sprehajalca vodijo skozenj. S premišljeno umeščenimi posrednimi svetili je avtor ustvaril posebno prijeten ambient tudi v večernih urah. Park bo dobil končno, celostno podobo, ko se bodo drevesa razrasla in ustvarila zasebne kareje urbane opreme.

  • Projekt: Ureditev zelenice z urbano opremo
  • Fotografije: Benjamin Hafner
  • Naročnik: Občina Domžale
  • Projektant: Hafner arhitekti d. o. o.
  • Avtor arhitekture in opreme: Benjamin Hafner, univ. dipl. inž. arh., PA ZAPS 2107
  • Površina: 1000 m2
  • Leto izvedbe: 2022
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč