Prijava na novice

Dramatično modernistično stanovanje

01/07/2020

[et_social_share]

“Retro estetika v sodobnem domu”

Arhitektka Nina Štajner se je tokrat lotila prenove trosobnega stanovanja v velikosti 65m2, ki se nahaja v vrhnjem nadstropju klasične ljubljanske stolpnice v Mostah iz začetka osemdesetih let. V njem je uredila sodoben dom z retro pridihom, v katerem trenutno živi mlad aktiven par.

Nina je pri prenovi v tloris posegala minimalno. Z manjšimi prostorskimi potezami je tako malce povečala funkcionalnost kuhinje ter odprla in povezala bivalni prostori. Preureditev kuhinje vodila želja po večjem kuhinjskem pultu, saj lastnica izjemno rada kuha. Arhitektka je zato zaprla enega izmed vhodov v prostor in preuredila kuhinjske elemente v obliko črke U.

Tako je investitorjem omogočila veliko delavne površine, funkcionalno razporeditev in dovolj shranjevalnih površin. Zaradi samih tlorisnih omejitev se je arhitektka odločila za popolni izkoristek višine prostora. V kuhinjo je tako umestila do stropa segajoče omare, prostor pa vizualno povečala s kuhinjskim ozadjem. To je sestavljeno iz ploščic v teksturi starinskega ogledala, in izjemno lepo dobija svetlobo. Pri “staranju” ploščic sta na pomoč priskočila tudi investotorja, kar se razvilo v prijetno popoldne polno ustvarjalnosti in smeha.

Tudi kuhinjski pult je pravo umetniško delo, saj je izdelano po naročilu iz Kerrocka. Svetleči bronasti delci se ob odblesku svetlobe lepo zasvetijo ter ujamejo ton svetlečega bronastega pomivalnega korita in armature ter ročajev.Majhna zanimivost v tem delu je zagotovo skrivni prehod med kuhinjo in hodnikom, ki omogoča lažjo menjavo plinske bombe.

Novi bivalni prostor deluje zračno in odprto kar je arhitektka dosegla z rušitvijo zida, ki je ločeval jedilnico in dnevno sobo. Zato, da bi bila prehodnost prostora boljša in dostop do balkona lažji, je arhitektka zrcalno obrnila postavitev dnevne sobe.

Razporeditev je premetala tudi v kopalnici, kjer je v izredno majhen prostor kreativno umestila utility omaro. V tej se skriva pralni stroj in drugi neestetski elementi, kopalnica pa tako ostane sproščujoča oaza elegantnega izgleda.

V dnevni sobi in spalnicah je bil originalno položen lep parket v vzorcu ribje kosti, ki so ga pri prenovi tudi obdržali. Kontrastno ga sedaj dopolnjujejo vinilne plošče v teksturi temnega kamna, ki so zamenjale cenen laminat. Te so v primerjavi z prejšnjim materialom trpežne in preproste za vzdrževanje.  

V stanovanju opazimo veliko zanimivih detajlov in retro stilskih poudarkov. Naročnika sta si želela stanovanja, ki je polno dramatičnih elementov, a vseeno deluje konherentno in urejeno.

Nina je tako imela proste roke pri kombiniranju močnih barv, zanimivih vzorcev in dramatičnih tekstur, manjšega pohištva in dekorativnih dodatkov. Te je kasneje uravnotežila s preprostimi linijami večjih pohištvenih kosov. Največji izziv je bilo tako snovanje primerne nevtralne baze, v katero se zanimivi kosi konistentno in elegantno vpenjajo. Pri snovanju ambienta je bila moja vloga morda najbolj postaviti primerno nevtralno bazo, na katero smo nato vpenjali vse te zanimive kose.

Investitorja sta imela izbranih nekaj kosov, ki sta jih želela vkomponirati v svoj dom, te elemente pa so kasneje vpeli v enotno mrežno vzorcev in barvnih kombinacij. Stole Rex Kralj sta kupila že pred gradbenimi deli, stropna svetilka v spalnici pa je na primer doživela pravo odisejado iz Amerike, čakali so jo skoraj celo leto! Zgodba še ni zaključena in ambient bosta počasi dopolnila z drugimi osebnimi predmeti, saj sta strastna zbiralca umetnin in dekorativnih elementov.

PODATKI O PROJEKTU:
Interier: Nina Štajner, u.d.i.a za NIŠA arhitektura
Velikost: 65m2
Lokacija: Ljubljana
Leto: 2019
Fotografije: Anže Vrabl

Dramatično modernistično stanovanje

01/07/2020

[et_social_share]

“Retro estetika v sodobnem domu”

Arhitektka Nina Štajner se je tokrat lotila prenove trosobnega stanovanja v velikosti 65m2, ki se nahaja v vrhnjem nadstropju klasične ljubljanske stolpnice v Mostah iz začetka osemdesetih let. V njem je uredila sodoben dom z retro pridihom, v katerem trenutno živi mlad aktiven par.

Nina je pri prenovi v tloris posegala minimalno. Z manjšimi prostorskimi potezami je tako malce povečala funkcionalnost kuhinje ter odprla in povezala bivalni prostori. Preureditev kuhinje vodila želja po večjem kuhinjskem pultu, saj lastnica izjemno rada kuha. Arhitektka je zato zaprla enega izmed vhodov v prostor in preuredila kuhinjske elemente v obliko črke U.

Tako je investitorjem omogočila veliko delavne površine, funkcionalno razporeditev in dovolj shranjevalnih površin. Zaradi samih tlorisnih omejitev se je arhitektka odločila za popolni izkoristek višine prostora. V kuhinjo je tako umestila do stropa segajoče omare, prostor pa vizualno povečala s kuhinjskim ozadjem. To je sestavljeno iz ploščic v teksturi starinskega ogledala, in izjemno lepo dobija svetlobo. Pri “staranju” ploščic sta na pomoč priskočila tudi investotorja, kar se razvilo v prijetno popoldne polno ustvarjalnosti in smeha.

Tudi kuhinjski pult je pravo umetniško delo, saj je izdelano po naročilu iz Kerrocka. Svetleči bronasti delci se ob odblesku svetlobe lepo zasvetijo ter ujamejo ton svetlečega bronastega pomivalnega korita in armature ter ročajev.Majhna zanimivost v tem delu je zagotovo skrivni prehod med kuhinjo in hodnikom, ki omogoča lažjo menjavo plinske bombe.

Novi bivalni prostor deluje zračno in odprto kar je arhitektka dosegla z rušitvijo zida, ki je ločeval jedilnico in dnevno sobo. Zato, da bi bila prehodnost prostora boljša in dostop do balkona lažji, je arhitektka zrcalno obrnila postavitev dnevne sobe.

Razporeditev je premetala tudi v kopalnici, kjer je v izredno majhen prostor kreativno umestila utility omaro. V tej se skriva pralni stroj in drugi neestetski elementi, kopalnica pa tako ostane sproščujoča oaza elegantnega izgleda.

V dnevni sobi in spalnicah je bil originalno položen lep parket v vzorcu ribje kosti, ki so ga pri prenovi tudi obdržali. Kontrastno ga sedaj dopolnjujejo vinilne plošče v teksturi temnega kamna, ki so zamenjale cenen laminat. Te so v primerjavi z prejšnjim materialom trpežne in preproste za vzdrževanje.  

V stanovanju opazimo veliko zanimivih detajlov in retro stilskih poudarkov. Naročnika sta si želela stanovanja, ki je polno dramatičnih elementov, a vseeno deluje konherentno in urejeno.

Nina je tako imela proste roke pri kombiniranju močnih barv, zanimivih vzorcev in dramatičnih tekstur, manjšega pohištva in dekorativnih dodatkov. Te je kasneje uravnotežila s preprostimi linijami večjih pohištvenih kosov. Največji izziv je bilo tako snovanje primerne nevtralne baze, v katero se zanimivi kosi konistentno in elegantno vpenjajo. Pri snovanju ambienta je bila moja vloga morda najbolj postaviti primerno nevtralno bazo, na katero smo nato vpenjali vse te zanimive kose.

Investitorja sta imela izbranih nekaj kosov, ki sta jih želela vkomponirati v svoj dom, te elemente pa so kasneje vpeli v enotno mrežno vzorcev in barvnih kombinacij. Stole Rex Kralj sta kupila že pred gradbenimi deli, stropna svetilka v spalnici pa je na primer doživela pravo odisejado iz Amerike, čakali so jo skoraj celo leto! Zgodba še ni zaključena in ambient bosta počasi dopolnila z drugimi osebnimi predmeti, saj sta strastna zbiralca umetnin in dekorativnih elementov.

PODATKI O PROJEKTU:
Interier: Nina Štajner, u.d.i.a za NIŠA arhitektura
Velikost: 65m2
Lokacija: Ljubljana
Leto: 2019
Fotografije: Anže Vrabl

Share This