NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Drevesna hišica v celjskem mestnem parku

Drevesna hišica v celjskem mestnem parku

Deli

Od leta 2015 stoji v knežjem mestu drevesna opazovalnica. Na tem kraju je nekoč stala njena skromna predhodnica, danes pa med krošnjami celjskega mestnega gozda kraljuje največja čarobna drevesna hiša v Sloveniji. Gre za javni objekt, ki služi kot platforma za pedagoške in kulturne aktivnosti, razstave, kontemplacijo, team buildinge in podobno.

Med šest dreves je vpeta nosilna konstrukcija hiške, nanjo pa se navezuje geometrija objekta s šestimi kraki in vmesnimi terasami. Do platoja vodijo dvakrat zavite stopnice v lamelnem stolpu. Arhitekturna kompozicija je presek radialne ploščadi in poligonalnega objekta ter spominja na vetrnico, sončno znamenje ali abstrahirano rožo/list.

Šest volumnov usmerja poglede v okoliški gozd, v eksterierju pa s previsi vzpostavlja vizualno napetost, ki se spreminja z vsakim zornim kotom. Osrednji prostor je skozi »kupolo« osvetljen z zenitalno svetlobo, notranji logiki pa sledi tudi dinamična zasnova strehe. Naravno integrirana poetika oblik, ki raste iz lokacije, je »site specific« in je spoj naravno-organskega in abstraktno-avtorskega »likovnega jezika«. Oprema je modularna in mobilna, hiška pa je izvedena iz lesa iglavca duglazije, posekanega v mestnem gozdu.

Foto grafivo: https://www.ostanpavlin.si/ in https://mbt-hisa.si/

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč