NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Dve novi stavbi v ožjem izboru kraljevega inštituta

Dve novi stavbi v ožjem izboru kraljevega inštituta

Deli

Kraljevi inštitut britanskih arhitektov (RIBA) je dodal dva nova projekta v svoj ožji izbor za mednarodno nagrado leta, ki jo podeljuje vsaki dve leti. Žirija je predhodno izbrala dve stavbi, v prihodnjih tednih pa bo dokončala celoten seznam 16 projektov iz 11 držav. Zmagovalni projekt bo objavljen v četrtek, 2. decembra.

Sandy Rendel arhitekti: Slot House

Gre za izvrsten primer, ki pokaže, kako izkoristiti majhne reže, vogale in skrite lokacije na gosto pozidanih območjih. Arhitekti so opravili podrobno analizo in zasnovali zgradbo z mojstrsko umeščenimi stopnišči, omarami, napeljavo in vsem ostalim, kar potrebuje funkcionalen dom. Tako se na 64 kvadratnih metrih razteza svetlo in prijetno bivališče, ki ponazarja bistvo arhitekture: v navidezno nemogočih pogojih ustvariti nekaj lepega in funkcionalnega.

Tigg + Coll arhitekti: House for Theo and Oskar

Otroka naročnikov tega projekta imata mišično distrofijo, zato je bil primarni cilj prenoviti majhno družinsko hišo tako, da bi ustrezala njunim razvojnim potrebam. Pri tem so upoštevali njuno zmanjšano mobilnost in interakcijo z okolico ter vgradili vse potrebno za neovirane premike z invalidskim vozičkom. Poleg tega hišo odlikuje vizualna povezava med izpostavljenim lesom prvotnega stropa in novim prizidkom, brezhibno pa se v arhitekturo vključujejo tudi integrirana žepna drsna vrata, ki prebivalcem omogočajo preprost dostop do vseh prostorov. Tako identiteta prvotne lesene koče ni le ohranjena, ampak dvignjena na višji nivo.

Foto gradivo: https://www.architecture.com/

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč