NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Geberit je v Rušah odprl akustični laboratorij

Geberit je v Rušah odprl akustični laboratorij

Deli

Geberit, vodilno podjetje na področju sanitarne tehnologije v Evropi, je v zadnjem tednu novembra v prostorih podjetja v Rušah odprl akustični laboratorij. Unikaten akustični prostor predstavlja veliko pridobitev za podjetje in je rezultat pomembnega razvojnega projekta, cilj katerega je prikazati in s pomočjo različnih eksperimentov na poljuden način ozaveščati o zvoku.

Zametki ideje o akustičnem prostoru so se porodili pred desetimi leti na družinskem izletu na Dunaju. Direktor podjetja, Miran Medved, je obudil spomine na navdušenje nad obiskom Hiše glasbe, institucijo, kjer lahko obiskovalci na raznolikih postajah ugotavljajo, kaj pomenijo zvok, melodija, hrup, sozvočje in tišina. »Tam sem začel razmišljati o tem, kako bi lahko na podoben, preprost in razumljiv način ljudem približali tudi naše sisteme.« Akustični laboratorij se je postavil v prostorih podjetja v Rušah, saj je tam veliko potenciala za izobraževanje vseh ciljnih skupin, s katerimi kot Geberit sodelujemo. »Tukaj smo kot edukativna institucija, kjer se lahko vsak dogovori za obisk in izkusi ta akustični prostor« je še dodal.

V akustičnem prostoru se je možno sprehoditi čez raznolike postaje. Čeprav je vsaka postaja po svoje zanimiva, pa morda še posebej postaji s citrami in piščalmi predstavljajo neko dodano vrednost. Pri izdelavi teh postaj smo sodelovali z lokalnimi mojstri. Citre je po naročilu izdelal g. Vlado Nunčič. Že sama izdelava je bila svojevrsten projekt, kjer je bilo najprej treba izbrati primeren les, ga pred samo izdelavo posušiti na ustrezno vlažnost, in narediti citre po merah ter tako, da se ujemajo z zasnovo prostora. Ne gre za klasične citre, saj imajo na sredini luknjo, za katero je zaslon, ki grafično prikazuje frekvenco. Na postaji s citrami se tako lahko prikaže različen spekter frekvenc, ki jih zazna človeško uho, saj frekvenco zvočnega vala človeško uho zazna kot višino tona.

Podobna zgodba je tudi pri ostalih postajah, kjer smo želeli z eksperimenti prikazati zvok, ki ga lahko čim bolje povežemo z gradbeno fiziko. »Prav tako smo bili pri izbiri eksperimentov oz. demonstracije zvoka pozorni, da bi eksperimenti služili kot pomoč pri boljšem razumevanju prenosa zvoka v zgradbah,« je še povedal Denis Sejfić, vodja projekta.

»Ko se je zaključil tehnični del načrtovanja prostora, je bilo treba vsej zgodbi dodati še obliko,« je povedala arhitektka Janja Merše. Dodala je, da so k sodelovanju povabili skupino študentov iz Fakultete za arhitekturo in omenila, da je v pripravi akustičnega prostora sodelovalo ogromno skupin in posameznikov. »Imeli smo jasno idejo in cilj, pot do tja pa je bila dolga in treba je bilo poiskati strokovnjake, s katerimi bi vse to realizirali. Med idejo in ciljem je bilo veliko eksperimentiranja.«

Zanimiv je tudi mini sound lab, to je imitacija hotelske spalnice, ki predstavlja realno gradbeno situacijo. Ta prostor je v celoti izoliran od preostalega prostora, v katerem se nahaja, da bi omogočil boljši prikaz realnega dogajanja pri prenosu zvoka. Ker so onemogočeni zvočni mostovi, ki bi lahko popačili sliko. Tam je prikazan slabši sistem, ki zvočno ni optimiziran, ter dva sistema, s katero lahko dobimo zvočno optimiran sistem v inštalacijah. Tako lahko na realni gradbeni situaciji dobimo občutek hrupnosti oziroma, kako različni načini izvedb sanitarnih sistemov vplivajo na prenos zvoka. Rdeča nit tukaj predstavlja razumevanje zvoka in možnost oceniti jakost zvoka. Najprej s prostim ušesom, nato pa še z vrednostmi, ki jih neposredno merimo pri vsakem splakovanju, saj je notranjost te pozidane sobe, ki simulira spalnico, opremljena z mikrofonom in televizijskim ekranom, ki grafično ponazarja aktualne vrednosti hrupa.

Geberitovi prostori v Bezeni so bili z novo tovarno že zadnjih deset let nekaj posebnega z izobraževalnim centrom s svojim vodnim stolpom. Sedaj z akustičnim prostorom še toliko bolj.

Oznake: