NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

GRADNJA HIŠE: KOLIKO NAS DEJANSKO STANE GRADNJA?

GRADNJA HIŠE: KOLIKO NAS DEJANSKO STANE GRADNJA?

Deli

Vsak izmed nas je kdaj pomislil na to, kako lepo in prijetno bi bilo imeti svojo hišo. Svoj prostor, ki si ga urediš povsem po svojem okusu. Prostorno teraso, kjer lahko preživljaš tople dneve in dvorišče z najlepšim vrtičkom daleč naokoli. A gradnja hiše ni šala. Predvsem pa ni poceni. Uskladiti je treba številne izvajalce, želje in dela, ki morajo biti opravljena. Še prej pa pridobiti ustrezna dovoljenja in projekte (gradbeno dovoljenje, PGD, PZI, …). Cena gradnje hiše je na koncu lahko res visoka. Zato morate narediti dober načrt, še preden se gradnja hiše prične. Koliko stane hiša? Cena hiše je odvisna od različnih dejavnikov. Stroški nihajo glede na vrste materiala, tipa hiše, energijske učinkovitosti in načina izvedbe. Lahko se zgodi tudi, da boste kupili parcelo, na kateri je že nepremičnina. V kolikor je ne potrebujete, jo bo seveda potrebno porušiti in odvoziti material, kar je lahko dodaten strošek.

Cena hiše je odvisna od vaših želja in zahtev. Gradnja hiše stane od 700 – 1200 EUR / m2.
GRADNJA HIŠE: KOLIKO STANE HIŠA?
POVPREČNE CENE ZA GRADNJO HIŠE
≈ OD 700 – 1.100 EUR/M2

Povprečne cene za gradnjo hiše so brez DDV. Cene hiš smo izračunali na podlagi javnih cenikov ponudnikov ter preko 460 ponudb preverjenih ponudnikov. Končna cena hiše je pa seveda najbolj odvisna od vrste materiala, tipa hiše, energijske učinkovitosti in načina izvedbe ter dodatnih storitev.

GRADNJA HIŠE: OD ČESA JE ODVISNA CENA HIŠE

Cena hiše, v kateri želite bivati, je odvisna od več dejavnikov. Veliko vpliva ima vrsta materiala, pa način konstrukcije hiše in strehe in način izvedbe. Seveda vpliva tudi to, kakšen tip hiše ste izbrali in energijska učinkovitost hiše.
V osnovi so pritlične hiše dražje od nadstropnih, saj za pritlično hišo potrebujete večjo temeljno ploščo in večjo streho. To seveda prinese dodatne stroške. Če ste prilagodljivi, je tako bolje, da izberete nadstropno hišo.

Skoraj nujna je dobra energijska učinkovitost hiše. Gradnja nizkoenergijske hiše sicer pomeni nekoliko večji začetni vložek. A se takšna gradnja v približno desetih letih tudi povrne, saj so stroški za ogrevanje (npr. s toplotno črpalko) in hlajenje manjši. Ker je prihodnost v obnovljivih virih energije, lahko razmislite tudi o lastni sončni elektrarni, ki jo postavite na streho hiše in s tem sami poskrbite za električno energijo.

“Gradnja nizkoenergijske se povrne v desetih letih”

Za vas smo izračunali okvirno ceno za hišo, ki ima 200 m2 uporabne površine. V izračunu upoštevamo, da nobena dela niso narejena v lastni režiji ali na črno. Za okvirno ceno hiše si lahko pomagamo z izračunom, ki pravi, da en kvadratni meter stane 700 – 1200 €/m2. Enostavna dvokapnica bi tako stala približno 200.000 €.

GRADNJA HIŠE ZAHTEVA DOBRO FINANČNO SHEMO

Gradnja hiše je za marsikoga eden največjih finančnih zalogajev v življenju. Da bo izvedba projekta uspešna, se moramo na to dobro pripraviti. Poleg arhitekturnih in gradbenih načrtov, je nepogrešljiva tudi dobra in natančna finančna shema. Za računanje stroškov je na voljo več različnih izračunov. Strošek bo seveda odvisen predvsem od naših želja glede materialov in velikosti hiše.

KAKO SE ZAČNE GRADNJA HIŠE?

Preden se gradnja hiše sploh začne, morate imeti pripravljeno parcelo oziroma prostor, kjer bo hiša stala. Bodite pozorni, da je parcela dovolj velika za hišo, garažo in ostala poslopja, ki jih želite imeti. Nekaj prostora mora ostati tudi za dvorišče. Če boste izbrali parcelo na neravnem, zahtevnem terenu, bo to že v začetku povišalo vaše stroške gradnje hiše. Cena parcele je odvisna od mnogih dejavnikov in je mi nismo šteli v izračun. Na ceno najbolj vplivata lokacija in velikost parcele.

“Parcela na neravnem, zahtevnem terenu, poviša stroške gradnje hiše.”

Ko je zemljišče vpisano v zemljiško knjigo, ko so urejene lokacijske informacije in je pripravljen idejni načrt, se lahko gradnja prične. Gradnjo hiše lahko razdelimo v pet gradbenih faz. Ko je zaključena zadnja gradbena faza, bo pred nami stal nov dom. Po tej fazi se morate posvetiti še notranji opremi in slogu opreme, ki vam je všeč.

Ko brskate za ceno hiš, ne pozabite, da gradnja hiše do končne, pete faze, ni dovolj. Za hišo morate imeti tudi prostor ter urejene dokumente, kar pa prinese še kar nekaj dodatnih stroškov. V našem primeru bo ta strošek 7.600 €. Cena vključuje načrt arhitekture, načrt gradbene konstrukcije ter načrt strojnih in elektroinštalacij. Upoštevati pa je potrebno tudi vodenje in upravljanje projekta, kar znaša 16.000 €.

Primer načrta za zunanjo ureditev

POPIS DEL IN POPIS MATERIALA

Če boste želeli pridobiti več različnih ponudb za ceno gradnje hiše, boste pred tem potrebovali podroben popis del in materiala. Ko boste imeli natančen popis vsega, kar boste oziroma bodo izvajalci potrebovali, bodo ponudbe bolj realne. Izvajalci bodo namreč bolj natančno pripravili ponudbo in tako boste lažje primerjali cene.

Čeprav je možno pripraviti zelo natančen popis del in materiala, ki ga boste potrebovali, imejte v mislih, da se strošek lahko vedno nekoliko poveča. In navadno je cena na koncu vedno višja, le redko nižja. Že pri zidakih se lahko zgodi, da se bo med samo gradnjo kakšen poškodoval in ga bo potrebno nadomestiti z novim.

IZBIRA MOJSTROV ZA GRADNJO HIŠE

Nekateri se gradnje lotijo tudi sami. A boste v večini primerov potrebovali pomoč izkušenih in preverjenih mojstrov. Če ne boste izbrali hiše na ključ, potem vas čaka zahtevna naloga izbire mojstrov za posamezne gradbene faze in področja. Redki mojstri obvladajo vse. Zato boste morali izbrati mojstra za vodovod, elektroinštalacije, talne obloge, keramiko. Seveda ne gre pozabiti na pleskanje sten ter vsa okna in notranja in vhodna vrata. Da vam bo hiša všeč tako notri, kot tudi zunaj, poskrbite še za lepo fasado in kakovostno streho, ki bo kos vsem vremenskim razmeram. Seveda lahko zaupate tudi, da izbrani arhitekt ali inženiring poskrbita za izbiro in upravljanje z izvajalci.