NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Hiša Dede

Deli

Na osnovi starega skednja postavljena stavba je zasnovana kot povezava med starim in novim. Brezčasni materiali, kot so reciklirane opeke, beton in terrazzo, ustvarjajo kontrast sijočemu, gladkemu lesu v vsej svoji toplini.


V spodnjem nastropju, ki stoji na mestu, kjer je nekoč obstajal skedenj, so umeščeni dnevni prostori s kuhinjo, jedilnico in domačo pisarno, za katero je bilo potrebno preseči meje prvotne strukture. Da so zadostili prostorskim potrebam štiričlanske družine, so na prvotni tloris dodali še en kubus pod kotom 45 stopinj. Z velikimi okni in drsnimi vrati so v notranjost povabili močno prezenco narave.


V središču hiše Dede se nahaja zavito stopnišče, obdano z lesom, ki je eden izmed opaznejših elementov tega interierja. Mojstrsko umeščeno na prehod med dnevnim in jedilnim prostorom, resnično v prostor vnese arhitekturno prefinjenost in ustvari živ kontrast med surovim betonom in toplino lesa.

Zgornje nadstropje je zgrajeno iz rdečih opek, ki so bile prvotno del skednja. Z njimi so projektanti ohranili staro dušo te arhitekture in ji podarili nov namen. Sedaj obdajajo družinske spalne prostore, ki so predeljeni z drsnimi zidovi. Tako se prostor prilagaja uporabniku in ustvarja možnost ene same, velike igralne površine.

Leto: 2019
Lokacija: Ghent, Belgija
Arhitektura: OYO
Fotografije: Tim Van de Velde

Pripravila: Neža Pečan

Oznake:
Prejšna objava
Naslednja objava

Morda vam bo prav tako všeč