NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Hiša ITCH

Deli

ITCH (二致) pomeni skladnost dveh, povsem različnih komponent.

Hiša se nahaja v uličici pred parkom Seonggwak v Sindang-dongu in je dom mladoporočenega oblikovalskega para. Gre za prostor, kjer se srečata človeka z različnim stilom, a skupnim ciljem. Načrtovan je bil hkrati kot dom in delovni prostor, ki naznanja nov začetek.

Hiša ITCH tiči med desetinami gospodinjstev, ki se skrivajo v visokih, gosto poseljenih zgradbah v njeni okolici. Do nje je mogoče priti le po ozkih, strmih stopnicah, zato je bil primarni cilj ustvariti udobno vzdušje, v katerem človek lahko zadiha. Opeke v slonokoščeni barvi, ki odbijajo obilico naravne svetlobe in majhen vrt sta vanjo umeščena prav s tem namenom. Terasna zasaditev s svojo vitalnostjo je vidna tudi iz okolice, enak koncept biofilne preprostosti pa so arhitekti nadaljevali tudi v interjerju.

Najbolj ranljiv del hiše je predstavljal vhod s svojo prehodnostjo in vidnostjo iz več deset okoliških stanovanj. Zato so zasnovali še zadnji vhod, do katerega stanovalci dostopajo skozi ozko uličico, ki poteka ob strani hiše. Prvo nadstropje se razteza na pičlih sedemindvajsetih kvadratnih metrih, drugo pa na dvaindvajsetih.

Za družabne večere ob jedi so arhitekti zasnovali manjši kuhinjski prostor in dali več poudarka na mizo, ki sprejme kar 12 oseb. Ta se na koncu odpre s teraso, ki v notranjost povabi bambusovo zelenje in bogato naravno svetlobo, kar prostor vizualno razširi. Tla, stene in stropi so poenoteni v enakem odtenku lesa, s čimer je notranjost dobila brezšiven izgled, pohištvo in elektronske naprave pa so skriti v stene, kar prostor prav tako vizualno poveča.

Zakonca, ki menita, da čas, preživet pod tušem na začetku in koncu dneva izboljšuje kakovost življenja, sta pri zasnovi dala velik poudarek na posebno zasnovo kopalnice. Arhitekti so želeli oblikovati dom, ki bo podpiral življenjski slog svojih stanovalcev: »Winston Churchill je rekel: ‘Svoje zgradbe oblikujemo; potem one oblikujejo nas.’ Želeli smo zasnovati stavbo, ki bi lahko odražala okus svojih stanovalcev in hkrati vplivala na njihov način življenja. Upamo, da bo ta majhna hiša dobro vplivala na par, ki s svojim delom oblikuje prihodnost.«

Fotografije: Jae Yoon Kim

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč