NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

InnoRenew CoE: Oblikovanje v skladu z okoljem

InnoRenew CoE: Oblikovanje v skladu z okoljem

Deli

Stavba znanstvenoraziskovalnega inštituta InnoRenew je danes največja lesena zgradba v Sloveniji. Vanjo je vgrajenih 1100 m3 lesa in predstavlja raziskovalni projekt, kjer se izvaja obširna kontrola raznovrstnih materialov.

V stavbo je umeščenih osem laboratorijev, v katerih preučujejo lastnosti lesa in drugih obnovljivih surovin. Zgrajena je po načelih REED (ang. Restorative Environmental and Ergonomic Design – obnovljivo okoljsko in ergonomsko oblikovanje), ki temelji na uporabi naravnih virov in ustvarjanju ergonomsko oblikovane in trajnostne gradnje.

Pri tovrstnem oblikovanju arhitekture so projektanti izhajali iz domneve, da je prostor mogoče oblikovati tako, da je v njem mogoča fizična in psihična regeneracija. To so dosegli z uporabo lesa, z naravno svetlobo, z odprtimi prostori, ki spodbujajo komunikacijo in fizično dejavnost, z ergonomijo, akustiko in kakovostjo zraka.

Zunanjost je izvedena iz lokalnih materialov: istrskega apnenca, sivega peščenjaka in lesenih latnikov.

Prevladujoče geometrijsko telo eksterierja so kubusi, nanizani v več volumnih različnih višin, ki jih enakomerno predeljujejo linije neenakih širin. Hladno-topel kontrast lesa in kamna ustvarja sodoben videz ter se poklanja tradicionalnim slovenskim materialom.

Notranjost močno definira les, svetlobne točke in linije so postavljene ob dinamiko toplih, geometrijskih stopnišč. Pisarniški in drugi uporabni prostori so izčiščeni in z nemotečo opremo, ki s prijetnimi barvnimi odtenki pomirja misli in omogoča kakovostno delovno okolje.

  • Ime projekta: InnoRenew CoE
  • Arhitektura: InnoRenew CoE
  • Projektanti: EVA PRELOVŠEK Niemelä, univ. dipl. inž. arh., AARNE NIEMELÄ, univ. dipl. inž. arh., ZIJADA ADEMBEGOVIĆ HUJDUROVIĆ, mag. inž. arh., BOJAN CEBIN, MONIKA REČNIK
  • Izvajalec: VG5
  • Površina: 8200 m2
  • Leto izvedbe: 2021
  • Lokacija: Izola
  • Fotografije: Miran Kambič
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč