NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Intervju: Sandra Pirš, Living Walls

Intervju: Sandra Pirš, Living Walls

Deli

Zelene stene izboljšujejo zvočno podobo prostora, višajo kakovost zraka in ponujajo udobje za oči, saj zelena barva dokazano pomaga k zniževanju stresa in počitku uma. Sandra Pirš, ustanoviteljica podjetja Living Walls, se je zanje odločila v trenutku, ko jih je prvič videla.

Zakaj ste se začeli ukvarjati prav z rastlinami?

Z rastlinami in vertikalno ozelenitvijo sem se začela ukvarjati, ker je bilo to nekaj popolnoma novega, posebnega, nevsakdanjega, unikatnega, edinstvenega, ker ima poleg estetske vrednosti tudi številne funkcionalne koristi in ker sem ob tej poslovni ideji začutila tisti pravi impulz, ki nagovarja srce, te polni in navdušuje in ob katerem veš, da boš imel zadosten zagon, da boš šel čez vse izzive, ki se vrstijo na začetku podjetniške poti. 

Kje ste dobili zamisel za žive zidove?

Vertikalno ozelenitev sem prvič opazila v TV-oddaji TreehouseMasters na Discovery Chanelu, kjer so eno izmed drevesnih hišk na eni strani ozelenili s praprotjo ter ostalim gozdnim rastlinjem in jo na tak način neopazno postavili v neokrnjeno naravo.

Kakšni so bili prvi koraki pri vzpostavitvi podjetja?

V trenutku, ko sem videla to živo steno v oddaji, sem vedela, da je to pravo, da je to tisto, kar želim delati. Z nekdanjim parterjem sva še isti dan začela raziskovati to področje, nato sva preučila sisteme vertikalne ozelenitve, načine montaže, raziskovala, katero rastlinje je primerno za vertikalno vzgojo in podobno. Ko so bila ta izhodišča jasna, smo izdelali prve izdelke, pripravili marketinški material in poiskali kanale, kako izdelke predstaviti trgu in kako priti do končnih kupcev. Sledila so prva naročila, prve povratne informacije in prva usmeritev, kako naprej.

Kako bi vaše delo danes primerjali s prvimi nekaj leti?

Zagotovo sem danes pri svojem delu samozavestnejša in bolj preudarna tako pri povezovanju s poslovnimi partnerji in pogajanjih kot tudi pri samem procesu ustvarjanja ter nadgrajevanja izdelkov.

Sem tudi bolj sproščena. Na začetku svoje poti sem (morda tudi zaradi občutka, da me zaradi mladosti in mlajšega videza ne bodo jemali resno) strogo sledila vsem pravilo lepega vedenja, ki veljajo v podjetništvu. Zdaj vem, da sem lahko točno takšna, kot sem, vključno z občasno rožnatimi lasmi in baggy hlačami, nasmejana in prijateljska.

Ali obstajajo kakšne pomembne lekcije, ki ste se jih naučili do danes tako v svetu podjetništva kot interjerja?

V podjetništvu sem se naučila, da lahko uspeš samo, če delaš tisto, kar si resnično želiš, če delaš to, v kar verjameš in tudi živiš. Želja po nagradi, ki je na koncu predora, običajno ne daje dovolj zagona in vztrajnosti, da bi lahko prišel do nje.

V svetu interjerja je potreba po vzpostavitvi bolj zdravih bivalnih in delovnih prostorov mojemu podjetju pisana na kožo.

Kakšne marketinške pristope uporabljate?

Do pred kratkim so bili naši marketinški pristopi zelo skopi. Razen spletne strani in prisotnosti na družbenih omrežjih nismo izvajali nobenih marketinških aktivnosti. Na tak način smo dosegli organsko rast podjetja, ki je sicer nekoliko počasnejša, pa vendar ima na drugi strani tiste ključne prednosti, ki so zame najpomembnejše – boljši nadzor, manjša odvisnost od zunanjih dejavnikov, boljše prilagajanje spremembam, ohranjanje podjetniške kulture, finančna stabilnost in dolgoročna trajnost. Pred nekaj meseci smo začeli uporabljati tržno segmentiranje, ciljno usmerjeno oglaševanje, vsebinski marketing, povečali pa smo tudi dejavnosti na družbenih omrežjih.

Kakšne so prednosti zelenih sten?

Prednosti živih, zelenih sten so izboljšana zračna kakovost, zvočna izolacija in naravna estetika. Stene iz rastlin in/ali mahu absorbirajo zvoke in zmanjšujejo hrup, rastline izboljšajo kakovost zraka, tako da vpijajo ogljikov dioksid in oddajajo kisik, nekatere vrste rastlin vsrkavajo tudi škodljive snovi in ​​čistijo zrak. Žive stene imajo tudi izolacijske lastnosti. Rastline in mah lahko delujejo kot naravni toplotni in hladilni izolator, kar pomaga ohranjati temperaturo prostora in zmanjšuje potrebo po ogrevanju ali hlajenju. Prinašajo naravo v notranje prostore, kar na človeka deluje pomirjajoče in spodbuja kognitivne sposobnosti. Vsekakor pa so žive stene izjemno privlačne vizualno in dodajajo naravno lepoto prostoru. Pri tem pa zaradi vertikalne postavitve zasedejo kar najmanj prostora.

Rastlinje igra pomembno vlogo tudi pri psihološkem stanju človeka. Na kakšen način vpliva na nas?

Številne raziskave so pokazale, da interakcija z naravo, kot je opazovanje rastlin ali bivanje v okolju z zelenjem, zmanjšuje stresne odzive. Žive stene lahko pomirjajo in ustvarjajo sproščeno vzdušje, kar lahko vodi do zmanjšanja ravni stresnih hormonov, kot je kortizol, in izboljšanja splošnega počutja. Pozitivno vplivajo na razpoloženje, občudovanje narave in prisotnost rastlin lahko sproži občutke veselja, radosti in zadovoljstva ter pomaga pri lajšanju simptomov depresije in tesnobe.

Študije so pokazale tudi, da prisotnost rastlin in zelenja v delovnem okolju ali učilnicah povečuje produktivnost in zbranost, zmanjšajo utrujenost, izboljšajo spomin in kognitivne sposobnosti ter pomagajo pri boljši osredotočenosti na naloge, povečujejo ustvarjalne miselne procese in inovativnost, spodbujajo prosto razmišljanje, domišljijo in izboljšuje sposobnost reševanja težav.

Kateri prostori so najboljši za t. i. živo steno?

Za živo steno iz rastlin so najprimernejši svetli in zračni prostori, medtem ko so za živo steno iz mahu primerni popolnoma vsi prostori, tudi temni in ne zračni, kletni, podstrešni; še posebej ugoden prostor je kopalnica, saj ima običajno najvišjo stopnjo vlage, ki jo mah in lišaji preprosto obožujejo.

Kakšne so omejitve pri umeščanju teh sten?

Omejitev tako rekoč ni. Mah je popolnoma nezahteven in ne potrebuje posebnih pogojev ter nikakršne nege, pri živih stenah iz rastlin pa se v primeru nezadostne naravne svetlobe ta nadomesti z umetnimi svetili, ki simulirajo sončno svetlobo. Priporočljiv je nemoten dostop do rastlinske žive stene zaradi obrezovanja in presajanja rastlin.

Katere rastline najpogosteje uporabljate? Zakaj?

Večina naših projektov so žive stene iz mahu, saj ne potrebujejo vzdrževanja. Na voljo so tri vrste mahu/lišajev, najpogosteje uporabljen je jelenov lišaj, ki ima nekoliko boljše izolacijske sposobnosti. Pri rastlinskih živih stenah pa se zmeraj odločamo med nizkorastočimi, dobro pokrivnimi in čim manj zahtevnimi rastlinami, kot so epipremnumi, filodendroni, pogoste so tudi difenbahije, aglaoneme, begonije ipd. V nekaterih notranjih prostorih uporabimo tudi praproti, ki pa so nekoliko primernejše za zunanje prostore. Za zunanje rastlinske žive stene so primerne listopadne trajnice, kot so pušpan, različne vrste praprotnic, še posebej priljubljene so dišavnice, kot so sivka, žajbelj, rožmarin, trpotec ipd., ki dodajo pestro barvo, teksturo in dišeče lastnosti živim stenam.

Stranke se tako v zunanjih kot notranjih prostorih odločajo tudi za t. i. vertikalne vrtove, kamor lahko zasadimo baziliko, drobnjak, peteršilj, origano, tudi nizkorastoči rožmarin, jagode, češnjev paradižnik itd.

Kako se rastline namestijo na steno?

Žive stene iz mahu se pripravijo na posebne PVC penjene plošče ali mrežico, te pa se privijačijo ali prilepijo na steno. Manjši dekor iz mahu se s pomočjo obešalnih komponent obesi na steno kot sliko.

Pri rastlinskih živih stenah imamo na voljo dva sistema: sistem na module, kjer se rastline posadijo v sistemske lonce, ter sistem na filc, kjer se rastline posadijo v t. i. žepke. Sistem žive stene se privijači na steno, na dno pa se postavi zbiralnik vode s potopno črpalko, ki omogoči samodejno zalivanje žive stene. 

Kakšni so največji izzivi pri vašem delu?

Izziv je zagotovo ta, da so na našem trgu žive stene iz rastlin in mahu še vedno precej neznan dekor.

Ali tudi vaš dom krasi živa stena?

Da, stene in dekor iz mahu ter rastline krasijo prav vsak prostor. Nekateri se pošalijo, da moj prostor daje občutek, kot bi bili v džungli.

Ali obstaja kakšen sanjski projekt, ki bi ga radi izpeljali?

V prihodnosti se želim povezati s kakšnim umetnikom, s katerim bi skupaj ustvarila edinstven projekt tako v obliki in vzorcu kot v barvah in velikosti stene iz mahu.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost podjetja?

Delovanje podjetja še bolj približali trajnostnemu delovanju, obdržati vodilno mesto na slovenskem trgu in prodreti na tuje trge.

  • Pripravila: Neža Pečan
  • Fotografije: Arhiv Sandre Pirš

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč