NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Intervju: Tjaša Justin, Uredidom.si

Intervju: Tjaša Justin, Uredidom.si

Deli

Nekoč bi rada imela svojo oddajo o “odhrčkavanju”.

Karizmatična Kranjčanka si je ustvarila poklicno pot na dejstvu, da večina od nas pravzaprav ne zna pravilno organizirati svojega doma, kaj šele dolgoročno ohranjati reda. Kot eno glavnih smernic pri iskanju dobre poslovne ideje je našla tisto, kar na trgu manjka, in mu to ponudila.

Pravite, da ste že kot otrok budno opazovali domove, ki ste jih obiskali, ob tem pa so se vam porajale razne zamisli o izboljšavah. Kdaj in kako ste prišli do spoznanja, da je to vaše poslanstvo?

Mislim, da ni bilo nobenega večjega spoznanja. Bolj tema, ki se je nisem naveličala in me samo še bolj zanima. Vseh ostalih hobijev sem se hitro naveličala. Še fakulteto sem izbrala na podlagi vprašanja: Česa se ne naveličaš? Odgovor je bil risanje in zgodovina, pa sem šla na arhitekturo.

Kateri je glavni izziv, s katerim se srečujete pri svojem delu?

Glavni izziv je pridobiti zaupanje strank, da te povabijo in sprejmejo v svoj dom. Pri nas je še vedno prisoten neki sram, če imaš prenatrpan dom. Kar je popolnoma nepotrebno. Vsak od nas je imel kdaj neurejen dom. Sicer ljudje brez težav pokličejo serviserja in dovolijo dostavljavcu, da prestopi prag. Za nekoga, ki bi pomagal dom urediti, se znebiti krame in ga organizirati, pa je to težje. Saj vemo, da še sosede ne povabimo na kavo, če ni vse ”pospravljeno”. 

Kateri prostor je tisti, v katerem navadno največ ”nahrčkamo”? 

Niti ne gre toliko prostor kot za kategorije predmetov. Največ hrčkamo oblačila, čevlje in knjige. Tu je največ težav. Zelo težko se poslovimo od oblačil, tudi če jih ne nosimo več. Ali upamo, da nam bodo še prav, ali so povezana s spomini ali jih preprosto nočemo dati proč, ker smo zanje plačali nekaj denarja. A če predmeta ne uporabljamo, ni vreden nič.

Če bi morali izbrati le tri ukane za ureditev doma, ki ljudem najpogosteje pomagajo, kaj bi svetovali?

Poslovite se od predmetov, ki jih ne uporabljate.

Določite vsakemu predmetu svoje mesto in ga ne odlagajte drugam.

Zvečer si vzemite 10 minut, pojdite čez stanovanje, poglejte, kaj ni na svojem mestu, in če drugega ne, pospravite kuhinjo. Začetek naslednjega dneva bo veliko lepši.

Obsežno odhrčkavanje navadno povezujemo s pomladjo, saj ta označuje nove začetke. Kdaj je po vašem mnenju najboljši čas za tovrstne aktivnosti?

Ko vsak zase začuti potrebo po tem. Če k temu pripomore pomlad, toliko bolje. Sicer pa moraš imeti voljo, da se lotiš obsežnejšega odpravljanja krame oziroma navlake.  

Kakšne napake delamo ljudje, ko se lotimo urejanja doma?

Prva napaka je, da si ne naredimo vizije. Zakaj se tega lotevamo in kako bi radi, da bi bil videti dom po končanem procesu. Kakšne barve bi radi in kako bi se radi počutili doma. Odgovori na ta vprašanja so tudi motivacija takrat, ko se malo zatakne in bi najraje obupali.

Druga napaka je, da si ne naredimo načrta in se kar zapodimo v delo. Eno je, če se lotiš ene omare, drugo pa, če se lotiš celotnega doma. To je lahko res velik zalogaj in sam proces redko poteka gladko ter brez motenj.

Na kakšen način je pandemija vplivala na vaše delo? Se stranke zdaj lažje obrnejo na vas ali so bolj zadržane?

Pred pandemijo je šla večina zjutraj v službo, po končani službi pa domov, skuhati kosilo. Kdor ima otroke, se je posvetil še njim in dneva je bilo konec. Niti opazili nismo, da nas doma nekaj moti.

Med pandemijo pa smo bili doma in velika večina je začela opažati, da nekaj ne deluje, da se ne počutimo dobro in da nas preprosto obkroža preveč predmetov, ki jih ne potrebujemo.

Med pandemijo smo se vsi navadili biti “online” in online se ljudje brez težav obrnejo name. Zato imam tudi virtualna svetovanja, čeprav imam raje delo pri stranki na domu. Veliko lažje je, ker imam pregled nad vsemi prostori, hkrati pa jih malo priganjam. Tako se tudi hitro vidi rezultat. Pri virtualnem svetovanju so prepuščeni sami sebi in svoji disciplini. Podam naloge in navodila, za ostalo pa se morajo zavzeti sami.

Ali se usmeritve za organizacijo doma spreminjajo pogosto, kot na primer smernice za interjer?

Niti ne. Mogoče je trenutno priljubljen določen organizator, čez pol leta bo drugi, a nove tople vode nihče ne bo odkril. Vsak ima svoje metode, vsak ima svojo filozofijo, a vse pripeljejo do istega rezultata. To je dom, v katerem živijo predmeti, ki jih uporabljamo in so nam všeč, se pravi odhrčkan in organiziran dom. Ali se do tega rezultata pride po levi strani ali po desni, pa ni pomembno. Vsak si izbere organizatorja, ki mu je bolj pisan na kožo in sledi njegovim navodilom. Če nam ena metoda ne ustreza, je najbolje, da preizkušamo druge, dokler ne najdemo tiste, s katero smo zadovoljni.

Ste bolj za odprte shranjevalne sisteme ali zaprte? Zakaj?

Zagotovo za zaprte. Pri odprtih je potrebno veliko discipline, da se nanje ne nalaga vse, kar se nam ne da pospraviti na svoje mesto. 

Kaj menite o shranjevanju oblačil kar na stojalu namesto v omari?

Stojalo je v redu, če ste res minimalisti pri oblačilih in je videti kot s Pinteresta. Če imate oblačil preveč, jih raje zaprite v omaro.

Kako lahko svoj dom pripravimo na hladnejši del leta? 

Odenite ga v tople barve. To preprosto naredite z menjavo okrasnih blazin, odej in dekoracije; tako lažje prenašamo hladne sive dni. Pri organizaciji pa preglejte garderobo in določite, kaj bo prišlo prav čez zimo in kateri kosi so svoje že odslužili.

Kaj vam je v navdih? Ali obstaja oseba, ki bi ji lahko rekli vzornik?

So nekatere organizatorke, s katerimi imamo podobno razmišljanje in način dela, a se mi zdi, da je najboljši vzornik “zdrava pamet”. Niso vse metode za vse, zato se je treba prilagoditi vsaki stranki posebej in ustvariti sistem, ki deluje zanjo.

Ukvarjate se tudi s snovanjem interjerja. Kateri slog vam je najbližje in zakaj?

Slog mid century modern, ki je bil priljubljenejši v Ameriki. Glavne značilnosti so, da je nenahrčkan, pohištvo je čistih linij, ni geometrijskih vzorcev, nobenih zaves, pomembni so barvni poudarki. Namesto kupa nepotrebne dekoracije so prisotni posebni kosi pohištva in umetniška dela.

Kateri je največji izziv, s katerim se soočate pri zasnovi interjerja?

Prepričati stranke, da obstajajo tudi druge barve, kot sta bela in antracitna. Ne bojte se barv. Ne grizejo. Če izbereš napačno barvo stene, jo lahko vedno prebarvaš.

Ali obstaja kakšen sanjski projekt, ki bi se ga želeli lotiti?

Moj sanjski projekt je imeti svojo oddajo o odhrčkavnju in organizaciji, s katero bi pomagali ljudem, da se znebijo krame in spet zadihajo v svojem domu. To velikokrat povem naglas in upam, da me bo že končno kdo slišal (smeh). 

Fotografije: Urška Ostanek, Unsplash

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč