NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Izberite ustrezno barvo za otroško sobo

Izberite ustrezno barvo za otroško sobo

Deli

Naši najmlajši na življenje gledajo z odprtimi otroškimi očmi in srkajo toplino ter radosti življenja. Naj bo to barvito in pozitivno, k temu pa lahko pripomoremo tudi sami že pri malih in vsakdanjih stvareh, kot je na primer opremljanje in pleskanje otroške sobice.

Otroci najraje posegajo po raznolikih živahnih barvah, ki obenem opisujejo njihov značaj, ta pa je raznolik in tudi unikaten od malčka do malčka. V nadaljevanju smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov, kako glede na karakterne lastnosti in temperament vašega otroka izbrati najprimernejše barve za njegovo otroško sobico.

Na splošno o barvah in ljudeh
Posamezna barva lahko močno vpliva na ljudi, z njimi smo obdani vsakdan, v okolici in z našimi oblačili, z njimi celo opisujemo naše počutje: »Počutim se modro« ali »Dan je siv in črn.«

Tako je povsem logično, da lahko barve, ki jih izberete za otrokovo sobo, v veliki meri vplivajo tudi na njegovo vedenje. Ob urejanju in opremljanju otroške sobo moramo nujno upoštevati želje otroka in njegove značajske lastnosti, saj barve še kako vplivajo na počutje. Če se zgodi, da je otrok v sobici neprestano nemiren, je eden od vzrokov lahko tudi ta, da se v njen ne počuti dobro, varno ali sproščeno. Zato v nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov za opremljanje in pleskanje otroške sobice z uporabo običajnih, osnovnih barv ter prednosti in slabosti vsake od njih.

1. Roza

Zastarelo in polno predsodkov je mišljenje, da se ženski in moški spol ločujeta po barvi, torej punčkam ustreza roza, dečkom pa modra. Spol pri izbiri barv ni več glavni kvalifikator, saj je bolj pomembno otrokovo doživljanje in počutje, ko je v svojem osebnem prostoru.

Roza barva je dobra izbira za otroško sobo, saj je mirna, a se stereotipno običajno še vedno uporablja za dekliške sobe, čeprav se oblikovalski trendi spreminjajo in številne barvne kombinacije tako niso več odvisne od spola, temveč želje otroka. Prednost roza barve je, da vzbuja občutke nežnosti, miline, organiziranosti, skrbi za druge in empatijo. Po drugi strani pa lahko rožnata barva postane preobsežna in tako povzroči glavobol ali nervozo. Da bi izničili to slabost, rožnato barvo kombinirajte s toplo nežno svetlo in nevtralno rjavo ali hladno sivo barvo pri izbiri pohištva ali dodatkov v sobi.

2. Modra

Modra barva, ki je tradicionalno izbrana za številne fantovske sobe, vedno pogosteje pa tudi za dekliške, prav tako spada med umirjene barve, zato je odlična izbira za sobico otrok, ki so nagnjeni k izbruhom temperamenta oz. so zelo energični.

Ena od prednosti modre sobice je tudi, da modra barva znižuje srčni utrip in krvni tlak. Vendar pa lahko pretiravanje z modro barvo povzroči, da se otroci počutijo potrti ali celo depresivni. Zato k modri barvi ne pozabite dodati nekaj detajlov veselih osnovnih barv s svetilkami, blazinami ali preprogami.

3. Zelena

Zelena barva je čudovita izbira za otroške sobe. Priljubljena je tudi v šolskih v učilnicah, saj naj bi otrokom pomagala pri branju in razumevanju, če strmimo v zeleno barvo pa si tudi spočijemo oči, dolgotrajne vaje za oči s pomočjo zelene barve naj bi celo izboljševale vid.
Dominantna prednost zelene barve je, da je zelo pomirjujoča. Če uporabite temnejše odtenke zelene barve, je ta lahko depresivna v nasprotju z metino ali jabolčno zeleno barvo, ki sta boljša izbira odtenka zelene. Pri uporabi zelene barve tako ohranite svetlo paleto in temnejše zelene barve uporabljajte le v manjših količinah.

4.Vijola

Vijolična barva je še ena vedno bolj priljubljena barva, povezana z modrostjo in ustvarjalnostjo. Vzbuja občutke premišljenosti in duhovnosti, zaradi česar lahko otroci upočasnijo korak in preudarno upoštevajo občutke ter mišljenje drugih. Priporočljivi so svetlejši odtenki vijola barve, npr. v barvi sivke, ki obenem sprošča in pomirja.

Če pa je otrok že tako bolj občutljiv, lahko vijolična barva sploh v temnejših odtenkih prevesi tehtnico v mračnost in duševno otopelost. V tem primeru je morda najbolje, da to barvo uporabite le za poudarke v sobi.

Misel na prihodnost

Pri izbiri barvne sheme za otroško sobo upoštevajte, kako in v kolikšni meri bo otrok uporabljal sobo, ko bo rasel, ali bo to tudi njegov prostor za sproščanje in igro ter druženje, ali bo sobica predstavljala le prostor, kjer se umiri in leže k počitku ali nočnemu spancu.

Če ste v veselem pričakovanju in načrtujete sobo za malčka, ki je na poti, za začetek uporabite mehke, tople in nevtralne barve ali svetle osnovne barve le v stenskih okraskih in posteljnini. Ko odrastejo, pa lahko pred uporabo prevladujočih barv na stenah izhajate iz otrokove osebnosti in njegovih želja.