NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Kako načrtovati letno kuhinjo?

Kako načrtovati letno kuhinjo?

Deli

Priljubljenost letnih kuhinj je v porastu, saj marsikomu le žar ne zagotavlja več dovolj udobja. Pri kuhanju na prostem so prav tako v pomoč elektrika, voda z umivalnikom, plin, omarice in delovna površina.

Kam umestiti letno kuhinjo?

V prvi vrsti njeno lokacijo pogojujeta velikost in oblika zelenice, pa tudi okolica objekta. Na podeželju se pojavijo drugačne potrebe kot v mestu, prav tako je relevantna oddaljenost sosednjih hiš. Če bo letna kuhinja obsegala vse napeljave in shranjevalne omarice, je lahko bolj oddaljena od notranje kuhinje. V kolikor se odločimo le za vodo ali le elektriko, bo bližina hiše igrala večjo vlogo. V vsakem primeru bo večja ali manjša kuhinja zahtevala raven teren, kar lahko znatno zviša stroške vgradnje, v kolikor je površina neravna.

Kako izbrati opremo?

Osnovni elementi, ki mesto za žar spremenijo v letno kuhinjo, so denimo otok, pomivalno korito in dovolj delovne površine. Upoštevajte število ljudi, ki bodo prostor uporabljali, in vsakemu namenite dovolj prostora za mizo. Bodite pozorni na materiale, ki naj bodo odporni na različne vremenske razmere in po potrebi dodajte nadstrešek, ki vas bo varoval pred sončno pripeko in poletnimi plohami. Stare, bele vrtne garniture so iz mode. Poslužite se kovinskih ali lesenih kosov pohištva in jih dopolnite s tekstili za uporabo na prostem. Izbira vzorcev, tekstur in barv je bogata, zato pri snovanju kompozicije pustite domišljiji prosto pot.

Oglje ali plin?

Če si letno kuhinjo predstavljate le z žarom, brez luči, pomivalnega korita ali hladilnika, vas čaka veliko lažja naloga. Po drugi strani pa plinski ali električni žar zahtevata ustrezne napeljave do mesta uporabe, kar bo občutno zvišalo strošek vgradnje zunanje kuhalne enote. Eden pomembnejših elementov je gotovo hladilnik, ki bo poenostavil celoten proces kuhe na prostem, saj se boste z njim izognili nenehnim obiskom kuhinje v hiši.

Naj izstopa ali se zlije z okolico?

Slednje je prav gotovo prepuščeno vašim željam in okusu. Če osnovne elemente odenete v barvo fasade, bo to ustvarilo videz enotnosti in ponudilo več svobode pri izbiri ostale opreme. Lahko pa si zamislite ravno obratno in se poslužite močnih kontrastov, ki bodo dodali igrivost in dinamiko. Nenazadnje se lahko ozrete v naravo in uporabite materiale, ki jih ponuja. Kamen in les v vseh različicah sta pri opremi doma vedno prisotna, v surovem izgledu ali gladko obdelana, ni pomembno – aktualna bosta še naprej.

Fotografije: Pinterest

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč