NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Kako pravilno naoljiti leseno teraso

Kako pravilno naoljiti leseno teraso

Deli

Vse od pomladi, ko končno dočakamo toplejše dneve, pa do pozne jeseni, želimo preživeti čim več časa na prostem. Bodisi na vrtu, terasi ali balkonu, še posebej, če jih opremimo s trajnostnim materialom – lesom, ki prinaša občutek topline, udobja in domačnosti. Da bi ostale lesene površine zaščitene in negovane, jih moramo redno vzdrževati.

Les lahko zaščitimo z različnimi premazi (akrilnimi, poliuretanskimi, oljnimi oziroma vodnimi ali topilnimi, sintetičnimi ali naravnimi …). Pri zaščiti lesa z naravnimi rastlinskimi olji na primer poudarimo njegove lastnosti: naravno barvo, estetski videz in toplino. Lastnosti, ki si jih želimo na leseni terasi. Oljenje lesenih površin ni kompliciran postopek, vseeno pa so nekateri koraki nujni za ustrezno zaščito lesenih zunanjih površin.

Čiščenje

Les mora biti pred nanosom olja suh, odprašen, brez maščob, voska in drugih nečistoč. Zato lesene deske na terasi očistimo z metlo ali mehko krtačo, da odstranimo grobo umazanijo. Če je potrebno, lesene površine enakomerno pobrusimo, saj lahko neenakomerno obrušena lesena površina povzroči različno vpijanje olja, kar se kaže v lisavosti in neenakomerni stopnji sijaja površine.

Nanašanje olja

Ko je lesena površina očiščena in popolnoma suha, lahko nanjo nanesemo olje. Izberimo ustrezno olje, na primer Belinka Oil Decking, ki je primeren za zaščito in nego zunanjih pohodnih lesenih površin iz odpornejših vrst lesa (macesna, hrasta, akacije, kostanja ter tropskega lesa kot sta npr. tik in bangkirai). Takšno olje prodira globoko v les, poudari njegov naravni videz, površina pa je na dotik prijetno mehka. Tako oljena površina je v celoti zasičena in odporna na obrabo, vodo in ostale tekočine, deloma tudi na UV žarke.

Najbolje je, da oljimo na dan, ko je temperatura zraka med 15 in 25 stopinj C in zračna vlažnost ne presega 75 %. Olje pred nanašanjem dobro premešamo, ga nanesemo ter razmažemo v izdatni količini z valjčkom ali čopičem po površini. Olja naj bo toliko, da se ne vpije takoj, temveč ostane na površini. Pustimo ga 10 do 20 minut, da se dobro vpije. Če leseno teraso ščitimo prvič, nanesemo dva sloja olja v presledku 24 ur, sicer zadostuje že en sloj.

Brisanje

Odvečno olje temeljito obrišemo s suho vpojno krpo, ki ne pušča vlaken. Po uporabi jo nujno namočimo v vodi ali sežgemo, ker lahko v nasprotnem primeru pride do njenega samovžiga. Olje se po aplikaciji površinsko posuši v nekaj urah, vendar po njem ne hodimo 24 ur, da se v celoti tudi globinsko utrdi.

Da bi oljena površina ostala dolga leta negovana in vzdrževana, jo moramo redno pregledovati in jo po potrebi obnoviti s tankim slojem osvežilnega olja. V praksi terasne površine zaščitimo vsaj enkrat na leto, običajno spomladi, ko so pogoji najugodnejši.

Oznake: