NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Kako se znebiti plesni v kopalnici?

Deli

Zagotovo ste se že kdaj vprašali, kako se znebiti nadležne plesni v kopalnici in ali se tega lahko lotite sami.

Plesen se najpogosteje razvije v vlažnem okolju, v »mokrih« prostorih, kamor spada tudi kopalnica. Največ nevšečnosti nam povzroča prav v zimskih mesecih, ko je zračenje prostorov zaradi nizkih zunanjih temperatur manj pogosto. Težav s plesnijo se moramo lotiti nemudoma, saj je plesen zdravju izjemno škodljiva, tako da s sanacijo ob pojavu plesni ne odlašajte.

Kako torej ukrepati, ko se v kopalnici pojavi plesen? Predstavljamo vam najboljši način, kako se uspešno lotiti reševanja težav s plesnijo na kopalniških površinah.

Kje se najpogosteje pojavi plesen v kopalnicah?

V kopalnicah se plesen najpogosteje pojavi v spojih med umivalnikom ali kopalno kadjo. Takrat je potrebno star silikon med spoji odstraniti in ga zamenjati z novim. Silikonske tesnilne mase so gumijaste snovi, ki jih najdete na robu umivalnika ali kopalne kadi. So zelo vsestranske tesnilne mase, ki jih lahko uporabljamo na različne načine, prednosti silikonskih tesnilnih mas pa so predvsem trajna elastičnost, odličen oprijem na različne materiale, odpornost na UV žarke in vodo. Silikonske tesnilne mase so zelo enostavne za uporabo, zato se takšne sanacije brez težav lahko lotimo tudi sami.

Kako izbrati primerno silikonsko tesnilno maso za kopalnico?

Za sanacijo plesni v regah med različnimi materiali v kopalnici moramo izbrati tesnilno maso, ki vsebuje posebne dodatke proti plesnenju. Masa mora biti testirana na institutu in označena na kartuši s CE znakom, da ustreza standardu EN 15651 del 3.

Strokovnjaki iz podjetja TKK, enega največjih proizvajalcev kakovostnih tesnilnih mas, za sanacijo plesni v kopalnici priporočajo TEKASIL COLOR.

Kako se lotim zamenjave silikonskih tesnilnih mas?

Pred nanosom nove tesnilne mase je potrebno odstraniti staro. Silikon lahko odstranite mehansko ali namočite ostanke silikona s posebnimi topili oziroma gospodinjskimi sredstvi in jih nato odstranite. Postopki odstranjevanja so običajno kombinirani, še posebej, če imate težave s trdovratnimi ostanki silikona ali tesnili na težko dostopnih mestih. Pripravljalna dela opravite z žično krtačo, rezalnikom ali britvico. Če je kaj silikona še ostalo, ga namočite in nato preprosto obrišite ali postrgajte. Pri odstranjevanju starega silikona bodite previdni, saj žične ščetke in britvice lahko opraskajo občutljive površine. Preprosto, hitro in brez prask pa star silikon lahko odstranite tudi z odstranjevalcem silikona TEKASOL APURSIL.

Sedem enostavnih korakov za nanos nove tesnilne mase

  1. Pred nanašanjem silikona moramo poskrbeti, da je površina čista, suha, brez prahu in maščob.
  2. Robove reg oblepimo s samolepilnim trakom.
  3. V rego vstavimo podložni trak, TEKATRACK BACK FILLING TAPE ustreznega premera. Tako dosežemo optimalne elastične lastnosti tesnilne mase.
  4. Tubo zgoraj ob navoju odrežemo, privijemo konico in jo vstavimo v ročno ali pnevmatsko pištolo.
  5. Tesnilno maso nanašamo čim bolj enakomerno. Pri prekinitvi dela ali zamenjavi embalaže popustimo ročico na ročni pištoli ter potegnemo bat nazaj.
  6. Tesnilno maso in pripomoček za glajenje SMOOTHING KIT navlažimo z gladilnim sredstvom TKK Smoothing agent. Izravnamo in odstranimo višek tesnilne mase. Pomembno je, da tesnilno maso dobro pritisnemo na površino, ki jo tesnimo.
  7. Preden se tesnilna masa začne utrjevati, odstranimo samolepilni trak.

Za konec pa še nasvet

Če ste uspeli odstraniti vse vidne posledice plesni, še ne pomeni, da je težav konec. Za kopalnico je potrebno ves čas lepo skrbeti, jo čistiti in zračiti. Še posebej pomembno je prezračevanje. Optimalno je prezračevanje 3 do 4-krat dnevno za 3 do 4 minute, in sicer cela etaža na prepih. Če imate v kopalnici okna, toliko bolje, saj je vsekakor bolje odpirati okna kot vrata, sploh med tuširanjem. Tako se vlaga ne bo širila še v ostale prostore. Uporabljajte razvlažilec zraka, mokrih brisač in drugega perila ne sušite v kopalnici, po tuširanju in umivanju pa vlažne površine obrišite s suho krpo. Redno menjajte ali dezinficirajte predmete, ki so za razvoj plesni in bakterij še posebej privlačni, na primer gobico za tuširanje ali kopalniške zavese.

Tako, sedaj boste gotovo z lahkoto opravili s plesnijo. Več uporabnih nasvetov in koristnih informacij o pravih izdelkih pa vas čaka na spletni strani www.tkk-group.com.

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč