NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

P Plus arhitekti: Ko se interjer poveže z zunanjo podobo

P Plus arhitekti: Ko se interjer poveže z zunanjo podobo

Deli

Arhitekti so kot izhodišče vzeli že izdelano zasnovo objekta v tretji gradbeni fazi. Naročnik si je zaželel celostno obravnavan interjer s spremljanjem in usmerjanjem zaključka zunanjosti. Tako se zunanjost v svojih rešitvah marsikje povezuje z notranjščino.

Kamen, s katerim je obložen kamin, se pojavlja na celotni notranji površini stene, ta pa se odpira proti terasi in vrtu. To linijsko potezo so arhitekti razširili še na večji del fasade parterja. Po enakem načelu se lesen lamelni strop nadaljuje v eksterier. Na ta način je objekt dobil povezavo med notranjostjo in svojo celotno pojavnostjo, uporabljeni materiali pa so vzdržljivi in kar se da trajnostni. Pogosto se en medij pojavi v različnih finalnih obdelavah, kot na primer žlebičen in brušen kamen, štokan in brušen beton, krtačen in brušen les. Tako je njihov nabor relativno ozek, pestrost obdelav pa dodaja h kompleksnosti ambienta.

Notranja oprema je v večini izdelana mizarsko in je do podrobnosti pisana na kožo naročniku. S funkcionalnostjo in estetiko podpira življenjski slog uporabnikov ter omogoča intuitivno uporabo vseh svojih gradnikov. Nekateri kosi opreme imajo vgrajena tipala za upravljanje s pametno napeljavo, tako denimo kuhinjski otok – sicer prostor druženja – vključuje možnost upravljanja s svetili, glasbo in senčili. Na podobno detajlen način so zasnovani vsi prostori hiše, vključno strešno teraso, kamor je umeščen bazen.

Arhitekti so za domačnost interjerja uporabili les. Na mestih, kjer se naročnik usede, sezuje, oblači ali počiva, se pogosto pojavijo tekstilno oblazinjenje za dodatno udobje. To poleg haptičnega in vizualnega zagotavlja tudi nevidno, a zelo pomembno akustično ugodje.

Pri zasnovi interjerja so arhitekti predvsem poskrbeli, da vsi elementi zagotavljajo funkcionalnost in se skladajo z željami naročnika. Nato so določili materialnost, poudarke in posebnosti, ki nadgradijo primarno funkcijo vsakega elementa in povežejo notranjost v enovito celoto. ‘Glavno vodilo je bilo zasnovati sodoben in eleganten interjer, vendar s primerno noto domačnosti, ki bo podpirala družinsko življenje,’ pravi Primož Boršič.

  • Lokacija: Kranj
  • Leto: 2022
  • Površina: 340 m2
  • Naročnik: Zasebni
  • Projektanti: Primož Boršič, mag. inž. arh., Manja Bergant, mag. inž. arh.
  • Krajinska arhitektura: dr. arh. Tina Demšar, univ. dipl. inž kraj. arh. (Atelje Onkraj)
  • Interjer: P Plus
  • Arhitekturni koncept: Gaber Jovanovič
Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč