NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Kombinat arhitekti: Enovita individualnost

Kombinat arhitekti: Enovita individualnost

Deli

Arhitekti ljubljanskega biroja so v predmestje prestolnice postavili dva homogena, domiselno zasnovana dvojčka. Na prvi pogled je jasno, da gre za dobro razdelano arhitekturo, ki v ospredje postavlja stanovalca.

Dvojčka na vzhodnem robu Ljubljane sta zgrajena na podolgovati parceli, ki se na jugovzhodni strani odpira proti nepozidanemu travniku. Dostop je na severozahodu. Objekta sta dvoetažna, zaradi terenskih omejitev v smislu orientacije in naklona pa sta zamaknjena v tlorisu ter prerezu, kar vsaki hiši zagotavlja več individualnosti in zasebnosti.

Na dostopni strani je tlakovano dvorišče z nadstrešnico za avto in vrtno lopo. Bivalni prostori se ozirajo proti travniku. Enote so po gabaritih enake, vendar omogočajo različno tlorisno razporeditev. Dve imata na vhodni strani sobo, ki se odpira proti dvorišču in lahko služi različnim namenom – za delavnico, delo od doma, dodatno sobo v pritličju ali večji bivalni prostor.

Enote dvojčkov so zasnovane racionalno kot preprosti pravokotni gabariti brez previsnih delov – merilo in strukturo zazidave tako poleg zamikov ustvarjajo dodatne zeleno obarvane lesene lope in nadstreški, lesena fasada v pritličju ter poševni venec hiše.Gradnja tako po merilu ne izstopa iz okolice, z urejeno in enotno podobo pa vnaša red v sicer rahlo kaotično predmestno zazidavo.

Ime projekta: Dvojčka na robu mesta
Arhitektura: Kombinat arhitekti
Investitor: Zasebni
Lokacija: Predmestje Ljubljane
Bivalna površina: skupna površina 1243 m2, pozidana površina 428 m2
Leto izvedbe: 2018–2019

Fotografije: Janez Marolt

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč