NALAGANJE

Vnesite besedilo za iskanje

Lexus Design Award 2022 ponuja oblikovalcem edinstveno priložnost

Lexus Design Award 2022 ponuja oblikovalcem edinstveno priložnost

Deli

Predstavljajte si svet, v katerem dizajn ustvarja bogat občutek sreče za vse. To je vodilo te prestižne nagrade, ki letos praznuje že deseto izdajo.

»Lexus že več kot 10 let podpira mlade talente z vsega sveta. Izzivamo jih, da izboljšajo naše življenje z oblikovanjem, in to se začne z linijo,« pravi Lexus o svojem vsakoletnem programu nagrad, ki ponujajo edinstveno priložnost oblikovalcem, katerih inovativni predlogi se ukvarjajo s perečimi vprašanji, od onesnaževanja s plastiko do kakovosti življenja posameznika.

V zadnjih devetih izdajah je projekt predstavil 90 ustvarjalnih del in proslavil talente 139 posameznikov in ekip, ki so se odzvali na tematiko Oblikovanje za boljši jutri. “Program poudarja Lexusovo zavezanost oblikovanju, tako da neguje naslednjo generacijo oblikovalcev, predstavi njihovo delo in jih opremi z veščinami, ki jih potrebujejo za soočanje z oblikovalskimi izzivi, in jim celo pomaga pri izdelavi njihovih inovativnih konceptov,” pravijo.

»Lexus verjame v dizajn, ki presega avtomobile. Lexus meni, da mora avtomobilska industrija pri izdelavi vozil sprejeti širšo perspektivo kot kadarkoli prej. Program LDA je namenjen negovanju oblikovalskega razmišljanja kot najboljšega pristopa k oblikovanju rešitve za vsak izziv, povezan z avtomobilizmom ali ne.« Več kot 1726 prijav iz 57 držav in regij bo ocenjevala priznana mednarodna komisija, sestavljena iz indijskega arhitekta Anupama Kundooja, kanadskega oblikovalca Brucea Maua in Paole Antonelli, višje kustosinje Oddelka za arhitekturo  in dizajn v muzeju MoMA v New Yorku. Pridružil se jim bo še Simon Humphries, ki vodi Toyoto ter Lexus Global Design.

“Merila za ocenjevanje za LEXUS DESIGN AWARD 2022 temeljijo na treh ključnih načelih znamke Lexus: predvidevajte, inovirajte in osvajajte, hkrati pa brezhibno povečujte srečo vseh,” pravijo pri podjetju.

Iščejo očarljive dizajne, ki se prepletajo s premišljenimi rešitvami in zasnovami, ki lahko resnično ustvarijo svetlejšo prihodnost za ljudi in družbo v različnih okoliščinah. Letošnji finalisti so bili izbrani zaradi svojih rešitev, ki poudarjajo ustvarjalno prepletanje med dizajnom in tehnologijo, od biološko razgradljivih embalažnih rešitev do pripomočkov za lajšanje zdravstvenih težav.

»Navdušila me je občutljivost ustvarjalcev za resnična življenjska vprašanja, s katerimi se soočajo invalidi, in izzive, s katerimi se srečuje družba, kot je trajnostno sobivanje z naravo,« pravi Kundoo o finalistih leta 2022, katerih projekti bodo prejeli odmevno predstavitev v medijih, finalisti pa še edinstveno priložnost mentorstv v strani svetovno priznanih oblikovalcev ter sredstva za izdelavo prototipa.

Letos sta med mentorji pekinški arhitekt Yosuke Hayano, glavni partner MAD Architects, in lizbonski sodobni oblikovalec Sam Baron, ki je od leta 2006 tudi direktor oddelka za oblikovanje v italijanskem raziskovalnem centru Fabrica.

Fotografije: https://designwanted.com/

Oznake:

Morda vam bo prav tako všeč